Page 20 - majus
P. 20

A  partszegély  növényei  a  leghasznosabbak  az  ember
                                                              számára. Gazdasági értékük vitathatatlan, gondoljunk
                                                              csak a nádra, amely védi a hullámveréstől a partot, bo-
                                                              rítja a házak fedelét és alapanyaga számos iparágnak
                                                              (papír, cellulóz, vegyipar stb.). A vizek partján élő nád,
                                                              sás,  gyékény  partvédő  szerepe  mellett  szűrik  a  vizet,
                                                              többé-kevésbé  megtisztítják  a  szennyező  anya goktól,
         www.horgaszkalandok.hu
                                                              és  ezenkívül  búvóhelyül  szolgálnak  elsősorban  a  hal-
                                                              nak – hány álomcsuka, vagy kapitális ponty szakított és
                                                              menekült el éltünkben a nádasban? –, de a többi gerin-
                                                              ces állatnak is. A madaraknak (hiszen itt is fészkelnek),
                                                              hüllőknek, kétéltűeknek, rókának, vaddisznónak, vidrá-
                                                              nak, hódnak, farkasnak. Gondoljunk csak Petőfi, Arany,
                                                              Áprily s mások verseire, s jeles prózaíróink sokaságára,
          A víz a földünkön élő összes élő-                   akik megénekelték-megírták a vízi élet, a növény- és ál-
          lény legfontosabb alkotóeleme                       latvilág csodásságát s hasznosságát az emberi társada-

                                                              lom szempontjából. Itt elsősorban a tanyán, a vidéken
        állatok (kerekesférgek, rovarlárvák stb.) baktériumokkal  élőkre gondolunk. Elődjeinkre, akik nek szorosabb kap-
        táplálkoznak. Ezen hasznosakon kívül a vízben vannak  csolatuk volt az élő vízi világgal, a természettel. Gondol-
        káros baktériumok is, mint például a vízi penészgomba,  junk csak arra, hogy régi halfogás eszközei közül a cége,
        amely az ikra és a hal légzését akadályozza. A vízben a  vejsze, a varsák változatai gyakran készültek nádból, s
        moszatok fejtik ki a legáldásosabb tevékenységet: ezek  bizony kenyeret adtak a szegényeknek vidéken. Valami-
        ásványi, tehát szervetlen anyagokból szervest állítanak  kor még tutaj is készült nádból, s télen a halászok, a víz
        elő. Ezek egy hektárnyi tóban naponta újratermelődnek,  lefagyása után, egyből nádvágókká váltak, s így nádból
        olykor több száz mázsányi súlyban is. A halas vizekben a  lett a kenyér sok gyere kes család asztalára. A történel-
        kék-, zöld- és sárgamoszatok, vagy algák vannak jelen. A  mi  Magyarországon  a  nádvágó  eszközöknek  számos
        kékalga nagy tömegben (a víz felszínén vastag, paplan- hazai, magyar változata alakult ki az idők folyamán. A
     ichtiológia   pettyes és a fehér busa szívesen fogyasztja. A zöldalgát,  karikájának  és  nyelének  a  kialakításánál  figyelhetjük
        szerű bevonat) a halas vízben inkább káros, azonban a  jellegzetesen  magyar  vonást  a  nádvágó  pengéjének,

        annak békanyál faját az amur fogyasztja nagy étvággyal.  meg. Hermann Ottó szerint akárcsak sok szerszámot, a
        A  sárgaalga  egyes  fajtáit  (ezek  mind  a  kovamoszatok  nádvágó eszközöket is részben az óhazából hoztuk ma-
        közé tartoznak, színük barna és csak mikroszkóp alatt  gunkkal, nyelvünkkel, dalainkkal, szür ke mar háink kal és
        ismerhetjük meg igazán) a két busafaj fogyasztja. A víz- másokkal.
        ben a túlzott algamennyiség nappal oxigéntelítettséget,   Hogy  is  írja  le  Hermann  Ottó  a  magyar  nádas-lá-
        éjjel napfény hiányában viszont nagyfokú oxigénhiányt,  pos-vizes világ pákászát?
        halpusztulást okoz.
           A vízinövények közül a szabad szemmel jól megha-
        tározható hínárnövények döntő többségét az amur fo-
        gyasztja. E táplálék közé tartozik a nád is, amelyet vala-
        mikor csónakra szerelt, motoros kaszával irtottak, hogy
        ne foglalja el a vízfelületet. Ma az „élő kasza”, az amur
        tölti be ezt a szerepet, a növényt halhússá, horgászhallá
        alakítja, így haszna óriási.
           A hínárnövények főleg a sekély vizű, part menti ré-
        szeket lepik el. Elburjánzásuk nem jó. Csak a víz 8–10
        %-át népesíthetik be. A víz alatti hínárnövények fajtái
        közül – amelyeket főleg az akvaristák ismernek jól – a
        süllőhínár, érdes tócsagaz, a békaszőlő több faja, a vízi-
        boglárka, az úszó májmoha a leggyakoribbak. Főleg az
        állóvizekben. A víz feletti növények gyökerei az aljzatba
        kapaszkodnak, de nálunk úszó fajai is ismertek. Legis-
        mertebb vízen úszó növények a tavirózsa fajok, a bé-
        kaszőlő, békatutaj, sulyom és az apró békalencse. Ezek
        a halnak menedéket, a tűző napfény elől árnyékot, az
        apró víziállatoknak életteret adnak, de inkább károsak
        a haltermelés szempontjából. Látványuk szép (tündér-
        rózsa), de elszaporodva beárnyékolják a vizet, és fény   A halas vizek életében a vízinövé-
        híján akadályozzák a parányi, egysejtű növények szapo-  nyekre hárul az óriási szerep
        rodását. A vízfelületnek maximum 10 %-át boríthatják.

    20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25