Page 16 - majus
P. 16

Pontyos ízek, illatok









         www.horgaszkalandok.hu
























                                                                                Az aromák gyári állapotukban
                                                                                (hígítás nélkül) 1 g illetve 1 ml
        Az etilén-glikol illetve etil-alkohol bázisra felvitt aromák roskadásig   mennyiségben képesek 1 liternyi
        töltik meg a boltok polcait                                             vizet kellően megízesíteni
    pontyhorgászat  Lassan  35  éve  már,  hogy  az  akkori  áruismeret  A közjátékot tovább firtatnom felesleges, így elárulom



        tanárom  fogós  kérdéssel  lepett  meg.  A  terem-
                                                              – mint ahogy azt tanárom is tette – a banán képletét
        be lépve gyors mozdulattal egy kémiai képletet  láttuk. Tessék??? Banán, ami nem sárga, nem is kéz-
        írt a táblára, majd önelégült mosollyal az arcán  zel fogható, rostanyag nélkül, de mégis az. A világ mai
        leült és kérdőn tekintett felénk. Persze mi csak  felfogása szerint ugyan érzékszerveink mindegyikével
        néztünk bambán, mert a vegyület alkotó elemek  nem érzékelhető, banán ez, ha orrom és ízlelőbimbóim
        mivolta és azok száma nem hordozott számunkra  nem hazudnak. Az esetleges vitamin, energia, ásványi
        elegendő információt.                                 anyagok,  fehérje  (és  sorolhatnám  tovább)  tartalom
                                                                                    amúgy  se  vezeti  a  népszerű-
                                                                                    ségi listát még az emberi táp-
                                                                                    lálkozás területén sem, így hát
                                                                                    váltsunk  horgász  szemléletre
                                                                                    hamarjában.
                                                                                      A természetet másolva, ké-
                                                                                    miai úton az ízek és illatok ez-
                                                                                    reit  állítják  elő  világszerte.  Az
                                                                                    etilén-glikol illetve etil-alkohol
                                                                                    bázisra felvitt aromák roskadá-
                                                                                    sig töltik meg a boltok polcait,
                                                                                    de fontos megválaszolnunk né-
                                                                                    hány kérdést a helyes út meg-
                                                                                    lelésének érdekében. Mint
                                                                                    már  említettem,  a  fentiek  az
                                                                                    íz és illaton kívül minden a ter-
                                                                                    mészetben fellelhető lényeges
                                                                                    alkotót  nélkülöznek,  de  a  két
                                                                                    azonosság  ördögi.  Halbecsa-
                                                                                    pás szempontjából a hordozó-
                                                                                    anyag jelentheti a kizárólagos
        Az aromák használatának legfőbb oka a csalogatás, másodsorban a táp-        problémát. Ez irányú szakvéle-
        lálkozási inger kiváltása                                                   ményeket még nem hallottam,

    16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21