Page 16 - majus
P. 16
Pontyos ízek, illatok
www.horgaszkalandok.hu
Az aromák gyári állapotukban
(hígítás nélkül) 1 g illetve 1 ml
Az etilén-glikol illetve etil-alkohol bázisra felvitt aromák roskadásig mennyiségben képesek 1 liternyi
töltik meg a boltok polcait vizet kellően megízesíteni
pontyhorgászat Lassan 35 éve már, hogy az akkori áruismeret A közjátékot tovább firtatnom felesleges, így elárulom
tanárom fogós kérdéssel lepett meg. A terem-
– mint ahogy azt tanárom is tette – a banán képletét
be lépve gyors mozdulattal egy kémiai képletet láttuk. Tessék??? Banán, ami nem sárga, nem is kéz-
írt a táblára, majd önelégült mosollyal az arcán zel fogható, rostanyag nélkül, de mégis az. A világ mai
leült és kérdőn tekintett felénk. Persze mi csak felfogása szerint ugyan érzékszerveink mindegyikével
néztünk bambán, mert a vegyület alkotó elemek nem érzékelhető, banán ez, ha orrom és ízlelőbimbóim
mivolta és azok száma nem hordozott számunkra nem hazudnak. Az esetleges vitamin, energia, ásványi
elegendő információt. anyagok, fehérje (és sorolhatnám tovább) tartalom
amúgy se vezeti a népszerű-
ségi listát még az emberi táp-
lálkozás területén sem, így hát
váltsunk horgász szemléletre
hamarjában.
A természetet másolva, ké-
miai úton az ízek és illatok ez-
reit állítják elő világszerte. Az
etilén-glikol illetve etil-alkohol
bázisra felvitt aromák roskadá-
sig töltik meg a boltok polcait,
de fontos megválaszolnunk né-
hány kérdést a helyes út meg-
lelésének érdekében. Mint
már említettem, a fentiek az
íz és illaton kívül minden a ter-
mészetben fellelhető lényeges
alkotót nélkülöznek, de a két
azonosság ördögi. Halbecsa-
pás szempontjából a hordozó-
anyag jelentheti a kizárólagos
Az aromák használatának legfőbb oka a csalogatás, másodsorban a táp- problémát. Ez irányú szakvéle-
lálkozási inger kiváltása ményeket még nem hallottam,
16