Page 17 - majus
P. 17
de nem érdemes a témát szőnyeg alá seperni, pusztán dent legyőző kíváncsiság a halak részéről. A helyi sok-
nemtörődömségből. Az állatvilág mélyről fakadó böl- kolásra, a nyomokban adagolt íz és illat is elegendő. A
csessége jól ismert mindannyiunk előtt, és ez a táplál- dózist csak akkor érdemes növelni, ha nagy távolságo-
kozás területén talán a legigazabb. Tanácsadó nélkül is kat kell „leküzdeni”.
tudja minden állat, mit kell ennie a növekedés, a szapo- Nevén szólítva a gyereket, az aromák gyári álla-
rodás, az őszi spájzolás, az öregkor vagy betegség ese- potukban (hígítás nélkül) 1 gramm illetve 1 milliliter
tén. Ha az előbbi gondolat helyesnek találtatik, minden mennyiségben képesek 1 liternyi vizet kellően megíze-
bizonnyal azt is tudják, mit ne egyenek ha „kedves az síteni. 1 kilogramm száraz anyag esetén ez a mennyi-
életük”. Már pedig kedves és rafináltkodnak is eleget, ség már kevés, így az előzőekben leírt hatás eléréséhez
amikor csak kerülgetik a nekik szánt legjobbnak tűnő 3-4 milliliter használata indokolt. Ha főzési veszteség-
falatokat, sokkolván a szakit, aki beleadott apait, anyait gel is számolunk, bátran duplázhatunk és késztermé-
a recepturába. A kézenfekvőbb, de jóval drágább meg- künk még mindig nem lesz émelyítő. Hallottam már
oldás a természetes olajokra való aromafelvitelt céloz- 30-40 ml / kg-os felhasználásról is, de én ezt nem tar-
za, de a kis fogyasztás miatt is hanyagolható a dolog. A tom jó megoldásnak. Ugyan jól csalogat, de szinte fo-
tisztán természetes, porított gyümölcsök vagy sajtolt gyaszthatatlan így. Ha a távhatás nagymértékű kiakná-
aromák (így adagolásuk problémás) tartalmaznak min- zása a cél, akkor azt soha ne a táplálék agyonvágásával
den jót, és semmi rosszat. próbáljuk elérni. A márkák útvesztőjében tájékozódási
pont lehet, hogy az aro-
mák mindegyike ugyan-
azon gyártástechnológia
alapján készül. Sokszor
ugyanabból az üzemből
kerül elő, több neves boj-
lis cég különböző néven
forgalomba hozott termé-
ke is. Unikumot a kevert
ízek jelenthetnek, vagy
azok a kísérletek, amelyek
a nem kívánt tulajdonsá-
gok elfedését szolgálják. pontyhorgászat
Mivel a szárazanyaghoz
adott kicsiny mennyiségű
folyadék aromák eloszla-
tása problémás, érdemes
összeöntözgetni az olaja-
kat (hal, olíva, kukorica),
a folyékony amino-komp-
lexeket, kivonatokat (pl.
máj), édesítőt, illóolajokat
egy edénybe és elkever-
ni a felütött tojásokban.
Ha sok olajat használunk,
ügyeljünk, nehogy a to-
jással intenzíven keverve
majonézt kapjunk, mert
Ha a távhatás nagymértékű kiaknázása a cél, akkor azt soha ne a táplálék a kötőképesség nagy része elve-
agyonvágásával próbáljuk elérni szik. Ha lassan elegyítünk, elő-
fordulhat a tojás kicsapódása is.
Mielőtt bio-horgászatba fognánk, emlékezzünk Megoldást a folyamatos keverés melletti, fokozatos
azokra a sokat bizonyított szintetikus fantázia ízekre, hozzáadagolás jelent. A begyúrt massza jellegzetes
melyek tömegével csalták etetésünkre a nagytestű illata a főzés után gyengül, majd száradáskor még in-
pontyokat. Nézzük az adagolás szempontjait. Ha min- kább elhalványul, de ha vízbe kerül, megindul a kioldó-
den bizonnyal a tökéletes és az időszaknak megfele- dás vagy az olajok általi kiszorítás és 24 óra elteltével is
lő táplálékkal rendelkezünk, el kell azt juttatnunk a érezhető az alap íz.
címzetthez, vagy még inkább a „célszemélyt”, vagyis A különböző aromapatronok, aromaporok, tablet-
a pontyot kell meginvitálni a fejedelmi lakomára. Az ták és dipek, valamint bait-boosterek alapanyagaikat
aromák használatának legfőbb oka a csalogatás, má- tekintve nem különböznek a tömény aromáktól, meg-
sodsorban a táplálkozási inger kiváltása. Mivel még jelenésük és töménységük ne zavarjon meg senkit.
soha nem próbált ízek is beválhatnak, jól látszik a min- -áth
17