Page 17 - majus
P. 17

de nem érdemes a témát szőnyeg alá seperni, pusztán  dent legyőző kíváncsiság a halak részéről. A helyi sok-
        nemtörődömségből. Az állatvilág mélyről fakadó böl- kolásra, a nyomokban adagolt íz és illat is elegendő. A
        csessége jól ismert mindannyiunk előtt, és ez a táplál- dózist csak akkor érdemes növelni, ha nagy távolságo-
        kozás területén talán a legigazabb. Tanácsadó nélkül is  kat kell „leküzdeni”.
        tudja minden állat, mit kell ennie a növekedés, a szapo-  Nevén  szólítva  a  gyereket,  az  aromák  gyári  álla-
        rodás, az őszi spájzolás, az öregkor vagy betegség ese- potukban (hígítás nélkül) 1 gramm illetve 1 milliliter
        tén. Ha az előbbi gondolat helyesnek találtatik, minden  mennyiségben képesek 1 liternyi vizet kellően megíze-
        bizonnyal azt is tudják, mit ne egyenek ha „kedves az  síteni. 1 kilogramm száraz anyag esetén ez a mennyi-
        életük”. Már pedig kedves és rafináltkodnak is eleget,  ség már kevés, így az előzőekben leírt hatás eléréséhez
        amikor csak kerülgetik a nekik szánt legjobbnak tűnő  3-4 milliliter használata indokolt. Ha főzési veszteség-
        falatokat, sokkolván a szakit, aki beleadott apait, anyait  gel is számolunk, bátran duplázhatunk és késztermé-
        a recepturába. A kézenfekvőbb, de jóval drágább meg- künk még mindig nem lesz émelyítő. Hallottam már
        oldás a természetes olajokra való aromafelvitelt céloz- 30-40 ml / kg-os felhasználásról is, de én ezt nem tar-
        za, de a kis fogyasztás miatt is hanyagolható a dolog. A  tom jó megoldásnak. Ugyan jól csalogat, de szinte fo-
        tisztán természetes, porított gyümölcsök vagy sajtolt  gyaszthatatlan így. Ha a távhatás nagymértékű kiakná-
        aromák (így adagolásuk problémás) tartalmaznak min- zása a cél, akkor azt soha ne a táplálék agyonvágásával
        den jót, és semmi rosszat.                            próbáljuk elérni. A márkák útvesztőjében tájékozódási
                                                                                        pont  lehet,  hogy  az  aro-
                                                                                        mák  mindegyike  ugyan-
                                                                                        azon  gyártástechnológia
                                                                                        alapján  készül.  Sokszor
                                                                                        ugyanabból  az  üzemből
                                                                                        kerül elő, több neves boj-
                                                                                        lis  cég  különböző  néven
                                                                                        forgalomba hozott termé-
                                                                                        ke  is.  Unikumot  a  kevert
                                                                                        ízek  jelenthetnek,  vagy
                                                                                        azok a kísérletek, amelyek
                                                                                        a  nem  kívánt  tulajdonsá-
                                                                                        gok  elfedését szolgálják.    pontyhorgászat
                                                                                        Mivel  a  szárazanyaghoz
                                                                                        adott  kicsiny  mennyiségű
                                                                                        folyadék  aromák  eloszla-
                                                                                        tása  problémás,  érdemes
                                                                                        összeöntözgetni  az  olaja-
                                                                                        kat  (hal,  olíva,  kukorica),
                                                                                        a folyékony amino-komp-
                                                                                        lexeket,  kivonatokat  (pl.
                                                                                        máj), édesítőt, illóolajokat
                                                                                        egy  edénybe  és  elkever-
                                                                                        ni  a  felütött  tojásokban.
                                                                                        Ha  sok  olajat  használunk,
                                                                                        ügyeljünk,  nehogy  a  to-
                                                                                        jással intenzíven keverve
                                                                                        majonézt  kapjunk,  mert
        Ha a távhatás nagymértékű kiaknázása a cél, akkor azt soha ne a táplálék   a kötőképesség nagy része elve-
        agyonvágásával próbáljuk elérni                                          szik.  Ha  lassan  elegyítünk,  elő-
                                                                                 fordulhat a tojás kicsapódása is.
           Mielőtt  bio-horgászatba  fognánk,  emlékezzünk  Megoldást  a  folyamatos  keverés  melletti,  fokozatos
        azokra a sokat bizonyított szintetikus fantázia ízekre,  hozzáadagolás  jelent.  A  begyúrt  massza  jellegzetes
        melyek  tömegével  csalták  etetésünkre  a  nagytestű  illata a főzés után gyengül, majd száradáskor még in-
        pontyokat. Nézzük az adagolás szempontjait. Ha min-   kább elhalványul, de ha vízbe kerül, megindul a kioldó-
        den bizonnyal a tökéletes és az időszaknak megfele-   dás vagy az olajok általi kiszorítás és 24 óra elteltével is
        lő  táplálékkal  rendelkezünk,  el  kell  azt  juttatnunk  a  érezhető az alap íz.
        címzetthez, vagy még inkább a „célszemélyt”, vagyis     A különböző aromapatronok, aromaporok, tablet-
        a pontyot kell meginvitálni a fejedelmi lakomára. Az  ták és dipek, valamint bait-boosterek alapanyagaikat
        aromák használatának legfőbb oka a csalogatás, má-    tekintve nem különböznek a tömény aromáktól, meg-
        sodsorban  a  táplálkozási  inger  kiváltása.  Mivel  még  jelenésük és töménységük ne zavarjon meg senkit.
        soha nem próbált ízek is beválhatnak, jól látszik a min-                                             -áth

                                                                                                                   17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22