Page 9 - julius
P. 9
fél talicskával nem igen érnék be napjában. Nekik is
Sok minden befolyásolhatja a halfogást
S o k m i n de n b e f o l y ás o l h at ja a h al f o gás t hús kell, s abból sem kevés. Ha már ilyen jól kicsontoz-
tuk a húsos témát, kérjünk szépen elnézést vegetáriá-
nus horgásztársainktól és vonjuk le a következtetést.
Meglátásom szerint a gyümölcsös és egyéb nem
büdös ízek, illatok felkeltik a pontyok kíváncsiságát, ar-
ról nem is beszélve, hogy ezek távhatása hideg vízben
többszöröse a büdös aromákénak. Ha azonban meleg-
szik a víz és gyorsul az életütem, esetleg a vermelés
előtti pánikszerű zabálás idején vagyunk, használjuk a
büdös aromákat.
Előfordult, hogy a gyümölcsös vagy a fűszeres ízek
mennek jobban, de ez esetben sem kell vegetáriánus
bojlialapot használnunk, próbáljuk csak a jól bevált
hallisztes anyagra rákeverni az ellentétes aromákat.
tetikus úton másolt állati eredetű csodaszerekről van Ha igazán különleges vonzerőt szeretnénk bojlink szá-
szó. Jó ideje használom a kagyló, rák, tintahal, szúnyog- mára biztosítani, keverjük bátran az ízeket. Az állati
lárva aromákat, de némely polip vagy máj, esetleg hal- eredetű aromákhoz adhatunk 10-20% édeset, vagy a
belsőség a mai napig kivívja elismerésemet. A nem ép- tisztán gyümölcs ízű mixhez egy kevés halasat, polipo-
pen szalonképes téma megér egy misét, és talán nem sat stb… Így a háttérben olyan ízek szerepelnek, amik
véletlenül fogtam halaim kb. 80%-át büdös bojlival. a finnyás példányok figyelmét is felkeltik. Ne felejtsük
Amikor tudatosan kezdtem pontyra horgászni, hamar el, a különlegesség önmagában a siker záloga, így ne
rájöttem a táplálkozástani törvényszerűségek jelentősé- ragaszkodjunk a megszokott összeállításokhoz, változ-
gére. Az amur sem kizárólag növényekkel táplálkozik tassunk, kísérletezzünk bátran.
és az is tény, hogy a ragadozó harcsa is rááll a vegetá- Az emberi orr számára elviselhetetlen szagok átütő
riánus bojlira, a megvilágosodást mégis a halszelettel sikert hozhatnak, így a kellemes illatokat inkább autóil-
vagy razbórával fogott őszi pontyok híre jelentette szá- latosításra javaslom. Bánjatok sportszerűen az elejtett
momra. Sokévi csemegekukoricázás után rájöttem: a halakkal, ne dolgozzatok konyhára.
ponty mindenevő (vegyes táplálkozású). Igen rájöttem -Zs-
a titokra, amit előtte is tudtam, csak pontyhorgászat
nem sejtettem. Jó tudni, hogy inten-
zív halastavi pontyos kultúrákban is
igen fontos szerepe van a természe-
tesen előforduló planktonikus erede-
tű állati tápláléknak. Az apró rákokról
és csigákról, valamint a már oly sokat
emlegetett vándorkagylóról nem is
beszélve. Ha a razbórás és halszeletes
példára gondolunk, jól kitűnik: a bü-
dös nélkülözhetetlen.
Bojlialapomból sem sajnálom az
állati eredetű liszteket, mert a pon-
tyok hálásak ezért. Jól tudom, hogy
az elefánt egy jókora állat, ami ha-
talmas testtömegét növényzetből
építi, de szerintem elég nagy baj
ez az ő számára, mivel egész életét
evéssel kell töltenie. Vele szemben
a nem éppen okos, de annál inkább
lusta ponty állatokkal táplálkozik, ha
teheti, és így időt nyer az ormányos-
hoz képest. Teheti ezt azért, mert
tápcsatornája tökéletesen alkalmas
a feladatra, és teszi ezt azért is, mert
idős és meggyötört 20 kilón felü-
li életében a létfenntartás ezt teszi
indokolttá. Nem szeretném megsér-
teni a nem éppen aprócska termetű Eredmény
ed
mén
y
E
r
erőművészeket, de fitnesz salátából
9