Page 11 - julius
P. 11
ben asszimilálhatóvá váljanak. Az ilyen tulajdonságok- ta az első halliszten alapuló alapkeveréket, a Seafood
kal rendelkező enzimek feldarabolják a komplex fehér- Blend-et, a 80-as évek elején. Mint tudjuk az ő keve-
jéket, olyan darabkákra, melyek könnyen emészthe- réke megnyitott egy utat, melyet aztán mindenki kö-
tők. Bármilyen fajta fehérje kezelésére használhatók. vetett. A mai elvárások alapján a Seafood Blend kez-
Ezek végül is igen fontosak a modern csalik számára. detleges alapkeveréknek tűnhet, de a Rod Hutchinson
Érdekes, ahogyan működnek az enzimek: feltörik az által gyártott aktuális bojlik, a legjobbak között vannak.
aminosav láncokat és ezáltal, nagyobb mennyiségű fe- Minden nagy cég gyárt legalább egy fajta halliszten
hérje asszimilálódását teszik lehetővé. alapuló bojlit is, ezért valószínűleg ezek a leggyakrab-
Mint pontyhorgászok, ezzel az eljárással egyszerű és ban használt bojlik.
emészthető csalit kínálhatunk a halnak. A pontyok ha- Leginkább nyáron használatosak. A meleg víz gyors
mar megtanulják felismerni ezeknek a csaliknak a táp- szóródást és hatékonyságot biztosít az aromáknak, ola-
láló tulajdonságait és mindennapi eledelük megszer- joknak. Ráadásul a pontyok könnyen megemészthetik,
zésében is támaszkodnak rájuk. Vannak tavak, ahol az és mivel a legtermészetesebb bojlik közé tartoznak,
aktív csalik nagymértékben helyettesítik a ponty ter- nem ijesztik el a halakat. Ezen tulajdonságok mellett az
mészetes táplálékát. is elmondható, hogy amikor a vízfenékre érnek, hamar
beépülnek, tehát nem áll fenn a veszély, hogy elromol-
HOGYAN ÉS MIKOR KELL nak és megmérgezik a környezetet, ha esetleg nincse-
HASZNÁLNI EGY AKTÍV CSALIT? nek gyorsan elfogyasztva.
A nyár az ideális évszak, mert a meleg víz gyorsabban A hallisztet a halak húsának feldolgozásával nyerik.
és hatékonyabban aktiválja a csalit. Valószínűleg tud- A pontycsalikhoz leggyakrabban használt liszt a fehér
ják, hogy a modern bojlik úgy vonzzák a halat, hogy színű liszt, mely több halfaj húsának feldolgozásából
változást okoznak a víz kémiai összetételében. A ponty származik, de szoktak használni egyetlen halfajból ké-
úgy találja meg a táplálékot, hogy ilyen kémiai változá- szített hallisztet is. Azon halak húsa, mely gazdag olaj-
sokat azonosít be. Ez a kémiai változás nem minden. A ban, mint amilyen a szardínia, zsíros lisztet eredmé-
kezdetleges, első vonzalmat meg kell duplázni a táplá- nyez, mely főként nyáron vonzza a pontyot.
ló tulajdonságokkal. Fölösleges asztalhoz hívni a halat A legtöbb halliszten alapuló keverék csak egyhar-
mindenféle üzenetekkel, ha az ebéd nem hoz semmi madnyi hallisztet tartalmaz. Az évek során felfedezték,
hasznot. Rövid idő alatt, a ponty vissza fogja utasítani hogy ezen lisztek kombinálása madáreledellel, tej vagy
még a legjobb illatú bojlikat is, ha azok nem jelentenek
elfogadható, emészthető táplálékot. Ez tulajdonkép- A csali kiválasztása mindig fontos, de pontyhorgászat
i
o
g f
as
ál
i
o
t
s
v
, de
n
d
i
n
i k
sal
z
A c
tása m
pen a különbség a tápláló és a vonzó bojlik között. n y ár o n , am i k o r h atal m as a k o n k u r e n -
nyáron, amikor hatalmas a konkuren-
A legtöbb jó minőségű bojli halliszteken alapul. A cia, döntő jelentőségű lehet. .
t
n
ö
s
ő
é
ű le
g
e
ő j
le
t
n
e
t
h
c
a
, d
i
halliszt alapú aktív bojli 24-48 órán belül megkezdi
aktivitását. Ez az aktivitás néha észrevehető egy fehér
por formájában, mely a csali felszínén jelenik meg. Úgy
néz ki, mint a penész, de nem az!
Mivel a bojli, mint a világ legjobb csalija sem marad
örökre eredményes és hatásos, hasznos adagolni kis
mennyiségben mesterséges aromát az aktív csalihoz.
Tudom, hogy ezt az ötletet ellenezni fogják azok, akik
a lehető legtermészetesebb bojlit akarják készíteni, de
ha a csali kezdi elveszíteni tulajdonságát, a mestersé-
ges aroma valamilyen szinten ezt visszaállíthatja. Pél- tojásfehérjével jobb, hatékonyabb keveréket eredmé-
dául ajánlott egy bizonyos márkájú bojlit, ugyanolyan nyez. Ilyen például a Big Fish Mix. Hadd ajánljak egy re-
márkájú folyékony eszenciával kombinálva használni. ceptet, amely felelős számos nagy ponty kifogásáért:
Egy adott pontig teljesen egyetértek ezzel a dologgal. - 500 g Big Fish Mix alapkeverék
A baj csak az, hogy az eszenciák olyan gyakran használ- - 25 ml Nutramino
tak egyes vizekben, hogy kémiai jelzésük a ponty szá- - 6 g kagylókivonat
mára nem vonzó, hanem pánikkeltő. Ha egész nyáron - 4 ml Cranberry Nutrafruit aroma
és ősszel ugyanazon a vízen horgásznak, azt javaslom, - 15 ml lazac olaj
hogy friss, otthon készített bojlit használjanak. Válasz- Vessünk egy pillantást a kész bojlikra, melyeket üzle-
szanak egy jó receptet és készítsék el. Nem szükséges tekben vásárolhatunk meg. Ezeknek a nagy része ma-
nagy mennyiséget használni az etetéshez, de ha lehe- dáreledelen alapszik és különböző alapkeverékekből
tőségük van folyamatosan és rendszeresen, órára pon- gyártják őket. Hosszú távon nem túlságosan hatéko-
tosan etessenek. nyak, viszont rövidtávon, igen előnyössé válhatnak. Én
igazán bízom bennük, hiszen számtalan halat sikerült
HALLISZTEN ALAPULÓ BOJLIK velük fognom különböző tavakon. Régen mikor még
Valószínűleg Rod Hutchinson nem tudta, mekkora több volt a szabadidőm, szinte minden esetben saját
hatásuk lesz ezeknek a bojliknak, amikor piacra dob- készítésű bojlival etettem és horgásztam. Ahogy tel-
11