Page 11 - julius
P. 11

ben asszimilálhatóvá váljanak. Az ilyen tulajdonságok-  ta az első halliszten alapuló alapkeveréket, a Seafood
        kal rendelkező enzimek feldarabolják a komplex fehér-  Blend-et, a 80-as évek elején. Mint tudjuk az ő keve-
        jéket,  olyan  darabkákra,  melyek  könnyen  emészthe-  réke megnyitott egy utat, melyet aztán mindenki kö-
        tők. Bármilyen fajta fehérje kezelésére használhatók.  vetett. A mai elvárások alapján a Seafood Blend kez-
        Ezek végül is igen fontosak a modern csalik számára.  detleges alapkeveréknek tűnhet, de a Rod Hutchinson
        Érdekes,  ahogyan  működnek  az  enzimek:  feltörik  az  által gyártott aktuális bojlik, a legjobbak között vannak.
        aminosav láncokat és ezáltal, nagyobb mennyiségű fe-  Minden  nagy  cég  gyárt  legalább  egy  fajta  halliszten
        hérje asszimilálódását teszik lehetővé.               alapuló bojlit is, ezért valószínűleg ezek a leggyakrab-
           Mint pontyhorgászok, ezzel az eljárással egyszerű és  ban használt bojlik.
        emészthető csalit kínálhatunk a halnak. A pontyok ha-   Leginkább nyáron használatosak. A meleg víz gyors
        mar megtanulják felismerni ezeknek a csaliknak a táp-  szóródást és hatékonyságot biztosít az aromáknak, ola-
        láló  tulajdonságait  és  mindennapi  eledelük  megszer-  joknak. Ráadásul a pontyok könnyen megemészthetik,
        zésében is támaszkodnak rájuk. Vannak tavak, ahol az  és  mivel  a  legtermészetesebb  bojlik  közé  tartoznak,
        aktív csalik nagymértékben helyettesítik a ponty ter-  nem ijesztik el a halakat. Ezen tulajdonságok mellett az
        mészetes táplálékát.                                  is elmondható, hogy amikor a vízfenékre érnek, hamar
                                                              beépülnek, tehát nem áll fenn a veszély, hogy elromol-
        HOGYAN ÉS MIKOR KELL                                  nak és megmérgezik a környezetet, ha esetleg nincse-
        HASZNÁLNI EGY AKTÍV CSALIT?                           nek gyorsan elfogyasztva.
        A nyár az ideális évszak, mert a meleg víz gyorsabban   A hallisztet a halak húsának feldolgozásával nyerik.
        és hatékonyabban aktiválja a csalit. Valószínűleg tud-  A pontycsalikhoz leggyakrabban használt liszt a fehér
        ják, hogy a modern bojlik úgy vonzzák a halat, hogy  színű liszt, mely több halfaj húsának feldolgozásából
        változást okoznak a víz kémiai összetételében. A ponty  származik, de szoktak használni egyetlen halfajból ké-
        úgy találja meg a táplálékot, hogy ilyen kémiai változá-  szített hallisztet is. Azon halak húsa, mely gazdag olaj-
        sokat azonosít be. Ez a kémiai változás nem minden. A  ban, mint amilyen a szardínia, zsíros lisztet eredmé-
        kezdetleges, első vonzalmat meg kell duplázni a táplá-  nyez, mely főként nyáron vonzza a pontyot.
        ló tulajdonságokkal. Fölösleges asztalhoz hívni a halat   A  legtöbb  halliszten  alapuló  keverék  csak  egyhar-
        mindenféle üzenetekkel, ha az ebéd nem hoz semmi  madnyi hallisztet tartalmaz. Az évek során felfedezték,
        hasznot. Rövid idő alatt, a ponty vissza fogja utasítani  hogy ezen lisztek kombinálása madáreledellel, tej vagy
        még a legjobb illatú bojlikat is, ha azok nem jelentenek
        elfogadható,  emészthető  táplálékot.  Ez  tulajdonkép-  A csali kiválasztása mindig fontos, de               pontyhorgászat
                                                                                       i
                                                                                           o
                                                                                        g f
                                                                           as
                                                                         ál
                                                                       i
                                                                                              o
                                                                                             t
                                                                                               s
                                                                        v
                                                                                                , de
                                                                                            n
                                                                                      d
                                                                                    i
                                                                                     n
                                                                     i k
                                                                  sal
                                                                             z
                                                               A c
                                                                              tása m
        pen a különbség a tápláló és a vonzó bojlik között.    n y ár o n , am i k o r h atal m as a k o n k u r e n -
                                                               nyáron, amikor hatalmas a konkuren-
           A  legtöbb  jó  minőségű  bojli  halliszteken  alapul.  A   cia, döntő jelentőségű lehet. .
                                                                       t
                                                                      n
                                                                     ö
                                                                                s
                                                                               ő
                                                                                 é
                                                                                    ű le
                                                                                  g
                                                                          e
                                                                        ő j
                                                                           le
                                                                              t
                                                                             n
                                                                                        e
                                                                                         t
                                                                                       h
                                                               c
                                                                 a
                                                                  , d
                                                                i
        halliszt  alapú  aktív  bojli  24-48  órán  belül  megkezdi
        aktivitását. Ez az aktivitás néha észrevehető egy fehér
        por formájában, mely a csali felszínén jelenik meg. Úgy
        néz ki, mint a penész, de nem az!
             Mivel a bojli, mint a világ legjobb csalija sem marad
        örökre eredményes és hatásos, hasznos adagolni kis
        mennyiségben mesterséges aromát az aktív csalihoz.
        Tudom, hogy ezt az ötletet ellenezni fogják azok, akik
        a lehető legtermészetesebb bojlit akarják készíteni, de
        ha a csali kezdi elveszíteni tulajdonságát, a mestersé-
        ges aroma valamilyen szinten ezt visszaállíthatja. Pél-  tojásfehérjével jobb, hatékonyabb keveréket eredmé-
        dául ajánlott egy bizonyos márkájú bojlit, ugyanolyan  nyez. Ilyen például a Big Fish Mix. Hadd ajánljak egy re-
        márkájú folyékony eszenciával kombinálva használni.  ceptet, amely felelős számos nagy ponty kifogásáért:
        Egy adott pontig teljesen egyetértek ezzel a dologgal.   - 500 g Big Fish Mix alapkeverék
        A baj csak az, hogy az eszenciák olyan gyakran használ-  - 25 ml Nutramino
        tak egyes vizekben, hogy kémiai jelzésük a ponty szá-   - 6 g kagylókivonat
        mára nem vonzó, hanem pánikkeltő. Ha egész nyáron       - 4 ml Cranberry Nutrafruit aroma
        és ősszel ugyanazon a vízen horgásznak, azt javaslom,   - 15 ml lazac olaj
        hogy friss, otthon készített bojlit használjanak. Válasz-  Vessünk egy pillantást a kész bojlikra, melyeket üzle-
        szanak egy jó receptet és készítsék el. Nem szükséges  tekben vásárolhatunk meg. Ezeknek a nagy része ma-
        nagy mennyiséget használni az etetéshez, de ha lehe-  dáreledelen  alapszik  és  különböző  alapkeverékekből
        tőségük van folyamatosan és rendszeresen, órára pon-  gyártják őket. Hosszú távon nem túlságosan hatéko-
        tosan etessenek.                                      nyak, viszont rövidtávon, igen előnyössé válhatnak. Én
                                                              igazán bízom bennük, hiszen számtalan halat sikerült
        HALLISZTEN ALAPULÓ BOJLIK                             velük fognom különböző tavakon. Régen mikor még
        Valószínűleg  Rod  Hutchinson  nem  tudta,  mekkora  több volt a szabadidőm, szinte minden esetben saját
        hatásuk lesz ezeknek a bojliknak, amikor piacra dob-  készítésű bojlival etettem és horgásztam. Ahogy tel-
                                                                                                                   11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16