Page 10 - julius
P. 10
Pontyozás
P ontyozás
meleg vízekben
meleg vízekben
www.horgaszkalandok.hu
Amikor a kedves Olvasónk ezeket
a sorokat olvassák, az idei nyár
már javában tombol, ugyanis júli-
us hónapban vagyunk. Körülöttünk
minden tiszta zöld, a vizek felme-
legedtek, vagyis beindult az élet.
A következőkben olyan bojlikról
fogok elmélkedni, amelyeket ösz-
szetételük miatt, a nyári melegebb
hónapokban használhatunk. Még
mielőtt belekezdenék, el kell mon-
danom, hogy e téma túlságosan
tág ahhoz, hogy teljes egészében
áttekintsük, mivel a csalik általában A n y ár i v í z h am ar ak ti v ál ja a c sal i t
pontyhorgászat cikájára kitérni. é s e z t a p o n t rezni és olcsók. Én úgy vagyok ezzel, hogy kész vagyok
egy bonyolult témát képviselnek és
A nyári víz hamar aktiválja a csalit
ezáltal, elég nehéz minden kis por-
z
r
e
i
y
ok is m
és ezt a pontyok is megérzik
é
g
k
A nyári hónapokban használatos csalik választéka igen Mások a magvakban hisznek, melyeket könnyű besze-
változatos, mivel a halak ízlése a fokozatosan felmele-
gedő vízben gyakran változik. Nyáron bármelyik csali bármilyen taktikát alkalmazni, ha az jó eredményt hoz-
ütőképes lehet, gazdag sikereket hozhat. Hogy még bo- hat.
nyolultabb legyen a dolog, nyáron a horgász is sokkal Olyan nagy ma a versengés a bojligyártó cégek kö-
több, mint bármely más évszakban, úgyhogy a vizekbe zött, hogy szinte nem is létezik rossz alapkeverék. Sőt
jutó csalik, etetőanyagok mennyisége jóval nagyobb. oda jutottunk, hogy nemcsak halat tudunk fogni ezek-
A csali kiválasztása mindig fontos, de nyáron, amikor kel az ízesített golyócskákkal, hanem azáltal, hogy a
hatalmas a konkurencia, döntő jelentőségű lehet. Csa- bojlik táplálók és könnyen emészthetők a halak szépen
lik terén kétféle gondolkodási mód létezik: egyesek a fejlődnek tőlük. Aztán megjelentek az úgynevezett
bojlik elkötelezettjei, melyeket kedvükre variálhatnak. „aktív csalik” is.
Nézzük, miben különböznek az aktív csalik az
utolsó generációs csaliktól? Hogy megtaláljuk a
választ, vissza kell mennünk legalább 25 évet az
időben. Ez idő tájt Tim Paisley és barátai külön-
böző anyagokkal kísérleteztek, hogy megtalálják
a legjobb csalik elkészítésének módját. A megol-
dás egy könnyen megemészthető és tápláló csali
megalkotása volt. A tesztelt anyagok között voltak
különböző enzimek is, melyek nagyon fontos sze-
repet játszanak ma a csali összetételében és me-
lyek nagy sikernek örvendenek. Önök is ismerik
ezeket a csalikat, mint például az Active – 8 vagy
az Addicted, lehet, hogy már használták is őket és
hatékonynak tűntek. Azt valószínűleg nem tudják,
hogy mitől ilyen jók!
A nyári hónapokban használatos csalik
A n y ár i h ó n a p ok b an h as z n ál at o s c sal i k Az igazság az, hogy az enzimek főszerepet ját-
v ál as z t é k a i g e n v ál t o z at o s szanak minden „aktív” csali felépítésében. Ezeket
választéka igen változatos
a fehérjék kezelésére használják, hogy könnyeb-
10