Page 13 - julius
P. 13

akkor akár 30-40 %-ra is emelhetjük ezt a mennyiséget.  jó bojlikat is jobbá lehet tenni, ha 25-50 grammot az
        Például próbáljanak meg helyettesíteni 50 grammnyit  alapkeverékből, Robin Red-el helyettesítünk.
        a kedvenc alapkeverékből, Robin Red-el. Rögtön észre-
        veszik a különbséget. Tenyerük meg fog telni piros, ra- OLCSÓ BOJLIK
        gadós anyaggal, a bojli pedig sötétpiros színű lesz, erős  Végezetül  néhány  szót  egy  utolsó  bojli  kategóriáról.
        fűszer és pirospaprika illattal, valamint édeskés, olajos  Vannak  tápértéket  nem  tartalmazó  bojlik,  melyek
        ízzel. A titkos összetevő, ami a Robin Red-et ilyen ki-  mégis hasznosakká válhatnak. A kezdeti elemi bojlikról
        válóvá teszi, az egy szintetikus vonzó, a Carophyll Red,  van szó, az úgynevezett „szemetek”, melyeket a 80-as
        melyet először arra használtak, hogy a kalitkában élő  években mindenki sikerrel használt. Ezen évtized alap-
        madarakat evésre bírják. A véletlen úgy hozta, hogy  keveréke igen egyszerű. Gríz és szójaliszt keveréke, sok
        a halakra is ugyanilyen hatást gyakorolnak. A hatása  aromával  és  lényeges  adag  édesítővel.  Hogy  őszinte
        elképesztő, ha rendszeresen használjuk ugyanazon víz-  legyek én nem horgászom ilyen bojlikkal, de tudom,
        területen, a halak még függővé is válhatnak! Ismere-  hogy sokan vannak, akik használják.
        tesek olyan esetek, amikor egy Robin Red kúra után a    Ha érdekli Önöket, itt van egy recept, melyet a 70-es
        hal hasán pirosas árnyalatok jelentek meg. A Robin Red  évek végétől alkalmaznak: 300 g gríz, 200 g szójaliszt, 10 g
        az átlagos bojlit különlegessé teszi, sőt még a nagyon  cukor, 50 ml Minamo, 15 ml juharfa szirup aroma, 5 ml tej-
                                                              szín aroma. A keverékből sodorjanak 20 mm-es bojlikat és
                                                              főzzék 4 percig. Hagyják száradni 3-4 napig. Ha táplálóbb
                                                              csalétket akarnak, szójaliszt helyett használjanak kukori-
                                                              calisztet. Ilyen és ehhez hasonló receptek alapján készített
                                                              bojlikkal sok pontyot fogtak, azonban szerintem ezek már
                                                              elavultak és a halak is azóta, igényesebbek lettek.
                                                                Le kell szögeznem, hogy a fent leírtakkal nem az a
                                                              célom, hogy rávegyem Önöket arra, hogy csakis és ki-
                                                              zárólag egy adott bojli típust használjanak. Én csak a
                                                              többéves  tapasztalataimat  próbálom  megosztani  a
                                                                                                                      pontyhorgászat
                                  ár
                                 y
                                     ó
                                    t
                                g
                i
                n
                  de
          Ma minden nagy csali gyártó                         kedves Olvasókkal, és segítséget próbálok nyújtani a
          M
            a m
                         y c
                               i
                            sal
                    n n
                       a
                        g
          cég hatalmas választékot kínál
          c é g h atal m as v ál as z t é k o t k í n ál      megfelelő bojli kiválasztásához, elkészítéséhez.
                                                                                                      László Attila





























         MTCBAITS.HU


                                                                                                                   13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18