Page 13 - julius
P. 13
akkor akár 30-40 %-ra is emelhetjük ezt a mennyiséget. jó bojlikat is jobbá lehet tenni, ha 25-50 grammot az
Például próbáljanak meg helyettesíteni 50 grammnyit alapkeverékből, Robin Red-el helyettesítünk.
a kedvenc alapkeverékből, Robin Red-el. Rögtön észre-
veszik a különbséget. Tenyerük meg fog telni piros, ra- OLCSÓ BOJLIK
gadós anyaggal, a bojli pedig sötétpiros színű lesz, erős Végezetül néhány szót egy utolsó bojli kategóriáról.
fűszer és pirospaprika illattal, valamint édeskés, olajos Vannak tápértéket nem tartalmazó bojlik, melyek
ízzel. A titkos összetevő, ami a Robin Red-et ilyen ki- mégis hasznosakká válhatnak. A kezdeti elemi bojlikról
válóvá teszi, az egy szintetikus vonzó, a Carophyll Red, van szó, az úgynevezett „szemetek”, melyeket a 80-as
melyet először arra használtak, hogy a kalitkában élő években mindenki sikerrel használt. Ezen évtized alap-
madarakat evésre bírják. A véletlen úgy hozta, hogy keveréke igen egyszerű. Gríz és szójaliszt keveréke, sok
a halakra is ugyanilyen hatást gyakorolnak. A hatása aromával és lényeges adag édesítővel. Hogy őszinte
elképesztő, ha rendszeresen használjuk ugyanazon víz- legyek én nem horgászom ilyen bojlikkal, de tudom,
területen, a halak még függővé is válhatnak! Ismere- hogy sokan vannak, akik használják.
tesek olyan esetek, amikor egy Robin Red kúra után a Ha érdekli Önöket, itt van egy recept, melyet a 70-es
hal hasán pirosas árnyalatok jelentek meg. A Robin Red évek végétől alkalmaznak: 300 g gríz, 200 g szójaliszt, 10 g
az átlagos bojlit különlegessé teszi, sőt még a nagyon cukor, 50 ml Minamo, 15 ml juharfa szirup aroma, 5 ml tej-
szín aroma. A keverékből sodorjanak 20 mm-es bojlikat és
főzzék 4 percig. Hagyják száradni 3-4 napig. Ha táplálóbb
csalétket akarnak, szójaliszt helyett használjanak kukori-
calisztet. Ilyen és ehhez hasonló receptek alapján készített
bojlikkal sok pontyot fogtak, azonban szerintem ezek már
elavultak és a halak is azóta, igényesebbek lettek.
Le kell szögeznem, hogy a fent leírtakkal nem az a
célom, hogy rávegyem Önöket arra, hogy csakis és ki-
zárólag egy adott bojli típust használjanak. Én csak a
többéves tapasztalataimat próbálom megosztani a
pontyhorgászat
ár
y
ó
t
g
i
n
de
Ma minden nagy csali gyártó kedves Olvasókkal, és segítséget próbálok nyújtani a
M
a m
y c
i
sal
n n
a
g
cég hatalmas választékot kínál
c é g h atal m as v ál as z t é k o t k í n ál megfelelő bojli kiválasztásához, elkészítéséhez.
László Attila
MTCBAITS.HU
13