Page 21 - marcius
P. 21

hogy a vonzás kiváltásához ki kell engednünk az aro-  két-három óra és a „telepek” lemerülnek benne, csalija
        mákat a csaliból. Az eddigi tapasztalataim alapján, azt  rögtön elveszíti vonzóerejét. Viszont nekem egy olyan
        kell mondanom, hogy gyakran nem értek egyet a leír-   csalira van szükségem, amelyben van még erő két-há-
        takkal, hiszen maga a vonzás nem egy fizikai jelenség,  rom óra leforgása után is, és az adott pillanatban ki is
        hanem az egy kémiai folyamat része. Visszatérve a rá-  fejti hatását. Mint látják, már megint egy olyan típusú
        diós példámhoz, ott is a rádiónk kiad egy jelet, mely  csali elérésének ötletéhez jutok vissza, amely nem csak
        jel elvész annak függvényében, hogy az milyen távol  egy, hanem akár több síkon is tud dolgozni. Viszont en-
        kerül a rádiótól, vagy hogy a működéshez szükséges  nek eléréséhez érdemes figyelembe venni Archie ötle-
        energiát adó telepek mennyire gyengék vagy sem. Te-   tét is, mert ő aztán tényleg végzett kísérleteket bojlizás
        hát a mi esetünkben a rádió az a bojli, a telepek pedig  terén, és az egész horgászstílusa is a ponty gyorsreagá-
        azok az alkotóelemek és aromák, amelyek biztosítják  lásának kicsikarására alapszik, no meg már több, mint
        a szükséges energiát vagy erőt a bojli vonzóerejének  40 éve horgászik.
        kialakításához. Aztán a ponty részéről jön a szaglás és   A leggyorsabban dolgozó csalik, amelyekkel eddig
        az ízlelés, vagyis a reagálás. Mindez nem más, mint egy  volt szerencsém horgászni, azok mind aroma keveré-
        kémiai reakció, mely a jelet adó bojli és az azt érzékelő  keken alapuló csalik voltak, pontosabban minamino
        ponty között jön létre. Egy finom illatot árasztó rózsa,  és  aminosavak  keverékén  alapuló  bojlik.  A  szabad
        hogy más példával is érveljek, az nem oldódik fel, az ott  aminosavak képesek kiváltani a gyors reagálást, még-
        van a helyén. Ott van és érezzük az illatát és minél tisz-  hozzá annyira abban a minutumban, hogy bedobjuk
        tább a levegő, úgy mint ahogy az szokott lenni a reggeli  a szereléket és a botot kézben tartva várjuk a kapást.
        órákban, annál jobban érezzük a rózsa illatát. Napköz-  Ugyanezt a gyors reagálást tudja kiváltani az N-Buty-
        ben  a  szennyezett  levegő  hatására  az  illat  erőssége  ric elnevezésű sav is, ha megfelelőképpen adagoljuk.
        gyengül, a rózsa illata már nem annyira érzékelhető.  Eszembe jutott egy kis történet ezzel kapcsolatosan:
        Ezt észrevettem én is horgászataim során, hogy ami-   egyik horgászcimborám azzal a kéréssel fordult hoz-
        kor a levegő tisztasága magas, akkor a kapások is gyak-  zám, hogy legyek szíves és adjak neki egy olyan csa-
        rabban jelentkeznek. Nem tudom, hogy ez az ilyenkor  lit, amellyel tudna halat is fogni. Adtam is neki egy
        fellépő nagyobb oxigéntelítettség vagy esetleg más ké-  általam készített bojlit, melyben az N-Butyric adalék
        miai reakció miatt van így, de ez a tapasztalatom.    főattraktorként szerepelt benne. A horgászat végez-
           A csalikban található különböző ösz-
        szetevők  nem  azért  hasznosak,  mert
        kiengedik magukat, hanem azért, mert                                                                          pontyhorgászat
        beengedik  maguk  helyére  a  vizet.  Le-
        het, hogy önök azt hiszik most, hogy ez
        már  szőrszálhasogatás,  amit  csinálok,
        de higgyék el, nem az. Egy jó attraktív-
        nak mondott bojli többféle vonzó alko-
        tóelemet kell tartalmazzon, úgy folyé-
        konyt, mint por formájút egyaránt. Mi-
        nél gyorsabban hatol be a víz a csaliba,
        annál gyorsabban lép fel az a kémiai re-
        akció, amely a pontyot reagálásra kész-
        teti. Ez a gyorsaság nagyon fontos lehet
        egy 4 órás horgászat során, viszont egy
        24 órásnál már nem annyira.
           Archie Bradock szerint, az aromásí-
        tás egyik legjobb formája az, amikor az
        aromát glazúrként visszük fel a fagyasz-
        tott bojlira. Veszünk egy zacskónyi fa-
        gyasztott golyót, ráöntjük a kellő meny-  Fontos, hogy a csa-
        nyiségű aromát, majd befogva a zacskó   linak szánt bojli első
        száját jól összerázzuk annak tartalmát   osztályú legyen
        addig, amíg mindegyik golyón elegen-
        dő glazúr nem képződik és az aroma fel
        nem szívódik. Az ily módon elkészített majd vízbe jutta- tével  cimborám  felhívott  és  közölte  velem,  hogy  a
        tott csaliból gyorsabban fog szétterülni az aroma. Más  csali,  amit  adtam,  nem  volt  rossz.  Elmesélte,  hogy
        szavakkal mondva, a víz gyorsabban hozzáfér az aro- miután bedobta az első szerelékét a vízbe, aztán épp-
        mákhoz. Viszont Archie a rövid ideig tartó horgászatok  hogy csak feltette rá a kapásjelzőt, megfordult, hogy
        kedvelője, és emiatt az ő horgászatai igencsak egysíkú- a második botját is előkészítse. Ebben a pillanatban
        ak. Addig, amíg az ő pár órás csalijaiban maximálisan  hallotta, amint a kapásjelző felcsapódik, és az orsó
        dolgoznak a telepek, nincs is baj, de amint eltelik az a  fékje kerregni kezd. Rögtön meg is volt az első hal.

                                                                                                                   21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26