Page 17 - marcius
P. 17

Paraziták







        a halakban











        Mint  minden  élőlény-
        nél,  úgy  a  halak  ese-
        tében  sem  hiányoz-
        hatnak  az  élősködők.
        Léteznek  kifejezetten
        csak  halakra  jellem-
        ző  paraziták,  de  ta-
        lálhatunk  rajtuk  más
        állatokra  is  veszélyes
        fajokat,  amelyek  akár
        az emberre is átterjed-
        hetnek.
                                     Diphyllobothrium latum, a               A fagyasztott halakban a fertőzés
        A  kifejezetten  halakra     galandféreg                             veszélye nem áll fent
        jellemző  paraziták  min-
        den  halfajnál  fellelhetőek,  tehát  téves  az  a  fel-  egy  fehér  színű,  pántlikára  hasonlító  féreg,  mely-
        tevés, hogy csak a ragadozók érintettek ebben a  nek  lárváit  a  nem  megfelelően  elkészített  hússal
        témában.  Az  igaz,  hogy  gyakrabban  találkozunk  vihetjük  be  a  szervezetünkbe.  Bekerülvén  a  bél-     ichtiológia
        élősködőkkel  a  ragadozó  halak  esetében,  de  ha  rendszerünkbe,  egy  bohém  életformába  csapnak
        belegondolunk a ragadozó halak életvitelébe, ak-      át. Nem vérrel táplálkoznak, mind azt sokan hiszik,
        kor rögtön rájövünk, hogy miért is van ez így. Te-    hanem szívókorongjaik segítségével az általunk el-
        gyük fel, hogy egymillió potyka közül évente egy  fogyasztott táplálékból szívják ki a nekik szükséges
        példány  parazitahordozóvá  válik.  Következtetés-    anyagokat. Elméletileg ezzel nem is lenne baj, ha-
        képpen: egy a millióhoz, hogy a tegnap fogott egy  csak túl nagyra …, akár 18 méter hosszúságura, és
        nyaras potykán valamilyen parazitát találjunk. De  jó néhány centiméter vastagságúra nem nőnének
        ahogy múlnak az évek, a fertőzés veszélye egyenes  meg, ellopva tőlünk a vitaminkészletünket. Sajnos
        arányban növekedni fog, vagyis minél idősebb egy  a nem megfelelően elkészített hal, valamint a nyers
        hal, annál nagyobb a fertőzés kockázata is. Viszont  hús fogyasztása akár népbetegséghez is vezethet.
        a  ragadozók  esetében  ez  az  arány  jóval  kisebb.  Mivel az effajta férgeknek a túléléshez több oxigén-
        Csak  a  változatosság  kedvéért,  egy  csuka  egy  év  re van szükségük, előszeretettel telepszenek meg a
        alatt megeszik kb. ezer darab kishalat, következte-   hal izomzatában, bélrendszerében és a petefészek
        tésképpen száz csuka, több mint egy millió kishalat  körül.
        eszik meg évente, amelyek közt ott van a fertőzött      Viszont  a  szupermarketekben  kapható  édesvízi
        kishal is. Tehát a száz darab csuka közül minimum  vagy óceáni fagyasztott halak esetében a fertőzés
        egy van olyan balszerencsés, hogy rátalál a fertő-    veszélye  nem  áll  fenn,  ugyanis  a  fagy  elpusztítja
        zött kishalra.                                        a  parazitákat.  Ezért  is  annyira  veszélyes  a  frissen
           Jóval nagyobb a fertőzés veszélye az olyan halte-  elkészített  halikra  fogyasztása.  Elkészítés  előtt  a
        nyészetek esetében, ahol az egészségügyi feltéte-     friss ikrát sózzuk, vagy fagyasszuk le. Vigyázzunk a
        lek nem voltak betartva, rossz volt az alkalmazott  nyershal fogyasztásával is, attól függetlenül, hogy
        technológia,  valamint  a  vízgyűjtő  nem  megfelelő  az elfogyasztásra szánt hal sózott vagy füstölt. Tud-
        halpopulációval volt telepítve. Tehát a rizikó itt jó-  ni illik, hogy a féreg lárvái igen mélyen be tudnak
        val  nagyobb,  jóval  nagyobb  számban  találhatunk  ékelődni az izomzatba, ezáltal megúszva a sózással
        fertőzött egyedeket a békés halak között is.          vagy a füstöléssel járó kellemetlenségeket. De ha
           Szerencsére nem minden élősködő káros az em-       jól megfőzzük, vagy átsütjük a húst, akkor minden
        beri szervezetre.  A sokféle parazita közül (renge-   probléma nélkül fogyaszthatjuk. A -10 Celsius fok
        teg fajta létezik) egyetlenegy veszélyes az emberre,  alatti fagyasztás (az ideális -32 fok) teljes biztonsá-
        éspedig a galandféreg. (Diphyllobothrium latum) Ez  got adhat.

                                                                                                                   17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22