Page 17 - marcius
P. 17
Paraziták
a halakban
Mint minden élőlény-
nél, úgy a halak ese-
tében sem hiányoz-
hatnak az élősködők.
Léteznek kifejezetten
csak halakra jellem-
ző paraziták, de ta-
lálhatunk rajtuk más
állatokra is veszélyes
fajokat, amelyek akár
az emberre is átterjed-
hetnek.
Diphyllobothrium latum, a A fagyasztott halakban a fertőzés
A kifejezetten halakra galandféreg veszélye nem áll fent
jellemző paraziták min-
den halfajnál fellelhetőek, tehát téves az a fel- egy fehér színű, pántlikára hasonlító féreg, mely-
tevés, hogy csak a ragadozók érintettek ebben a nek lárváit a nem megfelelően elkészített hússal
témában. Az igaz, hogy gyakrabban találkozunk vihetjük be a szervezetünkbe. Bekerülvén a bél- ichtiológia
élősködőkkel a ragadozó halak esetében, de ha rendszerünkbe, egy bohém életformába csapnak
belegondolunk a ragadozó halak életvitelébe, ak- át. Nem vérrel táplálkoznak, mind azt sokan hiszik,
kor rögtön rájövünk, hogy miért is van ez így. Te- hanem szívókorongjaik segítségével az általunk el-
gyük fel, hogy egymillió potyka közül évente egy fogyasztott táplálékból szívják ki a nekik szükséges
példány parazitahordozóvá válik. Következtetés- anyagokat. Elméletileg ezzel nem is lenne baj, ha-
képpen: egy a millióhoz, hogy a tegnap fogott egy csak túl nagyra …, akár 18 méter hosszúságura, és
nyaras potykán valamilyen parazitát találjunk. De jó néhány centiméter vastagságúra nem nőnének
ahogy múlnak az évek, a fertőzés veszélye egyenes meg, ellopva tőlünk a vitaminkészletünket. Sajnos
arányban növekedni fog, vagyis minél idősebb egy a nem megfelelően elkészített hal, valamint a nyers
hal, annál nagyobb a fertőzés kockázata is. Viszont hús fogyasztása akár népbetegséghez is vezethet.
a ragadozók esetében ez az arány jóval kisebb. Mivel az effajta férgeknek a túléléshez több oxigén-
Csak a változatosság kedvéért, egy csuka egy év re van szükségük, előszeretettel telepszenek meg a
alatt megeszik kb. ezer darab kishalat, következte- hal izomzatában, bélrendszerében és a petefészek
tésképpen száz csuka, több mint egy millió kishalat körül.
eszik meg évente, amelyek közt ott van a fertőzött Viszont a szupermarketekben kapható édesvízi
kishal is. Tehát a száz darab csuka közül minimum vagy óceáni fagyasztott halak esetében a fertőzés
egy van olyan balszerencsés, hogy rátalál a fertő- veszélye nem áll fenn, ugyanis a fagy elpusztítja
zött kishalra. a parazitákat. Ezért is annyira veszélyes a frissen
Jóval nagyobb a fertőzés veszélye az olyan halte- elkészített halikra fogyasztása. Elkészítés előtt a
nyészetek esetében, ahol az egészségügyi feltéte- friss ikrát sózzuk, vagy fagyasszuk le. Vigyázzunk a
lek nem voltak betartva, rossz volt az alkalmazott nyershal fogyasztásával is, attól függetlenül, hogy
technológia, valamint a vízgyűjtő nem megfelelő az elfogyasztásra szánt hal sózott vagy füstölt. Tud-
halpopulációval volt telepítve. Tehát a rizikó itt jó- ni illik, hogy a féreg lárvái igen mélyen be tudnak
val nagyobb, jóval nagyobb számban találhatunk ékelődni az izomzatba, ezáltal megúszva a sózással
fertőzött egyedeket a békés halak között is. vagy a füstöléssel járó kellemetlenségeket. De ha
Szerencsére nem minden élősködő káros az em- jól megfőzzük, vagy átsütjük a húst, akkor minden
beri szervezetre. A sokféle parazita közül (renge- probléma nélkül fogyaszthatjuk. A -10 Celsius fok
teg fajta létezik) egyetlenegy veszélyes az emberre, alatti fagyasztás (az ideális -32 fok) teljes biztonsá-
éspedig a galandféreg. (Diphyllobothrium latum) Ez got adhat.
17