Page 19 - marcius
P. 19
tozik. Más jó hírnévvel rendelkező aromák még az ep- aromák? Milyen összetevőket tartalmaznak? Nem
res, az áfonyás, a szedres és a tutti-fruttis, ezek mind tudhatjuk, miből készülhetnek a ready-made bojlik,
olyan aromák, amelyek fognak halat. Egy szónak is száz de ha a legnépszerűbb elgondolást vesszük alapul,
a vége, minden nagy gyártónak, kell hogy legyen a pa- akkor a 300 gramm búzadarából és 200 gramm szó-
lettáján egy-két olyan termék, amely meg is fogja a ha- jából (fél kilogramm mix előállításához használt meny-
lat, hiszen ha ez nem így lenne, akkor akár le is húzhat- nyiség) készülő bojlikat nem nehéz feljavítani. Példá-
nák a rolót. Egyszer Bob Baker-nek is, - a Richworth-tól ul Rod Hutchinson nagy hangsúlyt fektet a kálcium
- feltették az ominózus kérdést, hogy szerinte melyik kazeinát használatára, melyet az attraktív bojlik elő-
a legjobban fogó aroma. Habozás nélkül felelte: a tut- állításánál használ. Tegyünk mi is úgy, ahogy ő teszi,
ti-frutti koncentrátum…. 60 gramm gríz helyett tegyünk 60 gramm kazeint a
Szeretnék kiemelni itt valamit, éspedig azt, hogy mixünkbe. Egy másik olyan adalék, amely képes egy
a legjobb ready-made bojlikat nevezhetnénk akár alacsony tápértékű bojlit egy magasabb tápértékűvé
vitrin-bojliknak is, hiszen ezek mindegyikében a leg- átalakítani, az a májliszt. Tegyenek 30 gramm májlisz-
jobbnak tartott és a legjobb minőségű vonzószerek tet, vagy esetleg még tehetnek 60 gramm hallisztet
vannak kiállítva. Azonban azt is kiemelném, hogy a is a keverékbe. A halliszt helyett tehetnek 60 gramm
ready-made bojlik készítéséhez alapjául szolgáló keve- madáreledelt is, vagy használják mindkettőt ugyana-
rékek, nem tartoznak a legjobb mixek közé, mivel ezek- zon keverékben. Ha nem hagyják ki az élesztőlisztet,
nek a mixeknek az előállításakor csak arra figyelnek a majd a 30 gramm nutragélt sem, akkor a végtermék
gyártók, hogy a belőlük készülő bojlik legyenek köny- egy könnyen gurítható massza lesz. Másik megoldás,
nyen guríthatók, legyen minél olcsóbb és legyen fo- ha bármelyik gyártótól vásárolnak egy kész attraktív
gyasztható a ponty számára. Ezeket a tulajdonságokat mixet, amely képes fogni halat, csak ebben az eset-
szem előtt tartva, egy rövid ideig tartó horgászatom ben nem igen fogják megtudni, hogy miből is tevődik
során, ha én túl szeretnék lépni a ready-made bojlikon, össze ez a csali.
akkor első lépésként egy feljavított ready-made bojlit A folyadékfélék is képesek átalakítani a csalikat.
alkalmaznék. A minaminokat, több mint 30 éve használják a bojlik
Nézzék csak meg a rekordlistákat és azok rövid le- gyártásában, használatával megemelhetjük a csa-
pontyhorgászat
írását, majd tegyék fel maguknak a következő kérdé- li vonzóerejét és tápértékét. Az úgynevezett Sense
seket: Vajon melyek azok a ready-made bojlik, ame- Appeal-al is, amely nem más, mint magas tápér-
lyekkel lehet halat fogni? Melyek a legtöbbet használt tékű aminosavak és aromák keveréke, növelhetjük
19