Page 20 - marcius
P. 20
áll, mely kísérlet sor alatt megtanul-
ta megérteni a csalik működésének
elvét.
Mivel cikkem témája a csali mű-
ködés elvének megértése, enged-
jék meg nekem, hogy a következő
sorokban foglalkozzak egy kicsit az
úgynevezett gyors hatású bojlikkal
és azokkal a csalikkal, melyeket a
pár órás kiruccanásaink alkalmával
használunk. Teszem ezt azért, mert
tudom, hogy horgásztársaim közül
sokan az effajta horgászatott űzik a
legtöbben.
Ami a gyors hatású bojlikat illeti,
engem a legjobban az foglalkoztat,
hogy mikor jön el a bojli életében
az a momentum, amikor a bojli ma-
ximálisan fejti ki hatását. Vízbe jut-
tatás után, mikor történik ez meg?
Megsúgnám Önöknek, hogy a nálam
okosabbak sem tudják ezt meghatá-
rozni pontosan. Az én véleményem
az, hogy a bojliban található von-
zóerők úgy dolgozhatnak, mint egy
rádió telepei. Nem tudom én sem
pontyhorgászat www.horgaszkalandok.hu
meghatározni, hogy meddig műkö-
dik a „telep” egy bojli esetében, de
Egy jó bojlishorgász-
azt merem állítani, hogy élettarta-
nak tudnia kell, mit,
muk változhat a benne lévő adalé-
miért csinál
kok függvényében. Következéskép-
pen, amikor egy magas vonzóerővel
a csalink fogósságát. Ezek a keverékek ízfokozók, ne rendelkező bojlival horgászunk, nem tudjuk meghatá-
értékeljük alá és ne adagoljuk túl őket! Az emberek- rozni pontosan, hogy mikor lesz az a legoptimálisabban
hez hasonlóan a pontyok is hajlamosak többet enni, fogyasztható a ponty számára. Már maga a víz össze-
mint amennyi elegendő lenne, ezért van az, hogy tétele, amelyben horgászunk, nagyban befolyásolja a
különböző ízfokozókkal rábírhatjuk őket a további bojli működését és ezen mi horgászok semmilyen mó-
evésre. Kedvenceim ezekből a Sweet Cajaouser és don nem tudunk változtatni. Ha esetleg mindent apró-
a Protaste, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a leg- lékosan feljegyeztünk horgászataink során, talán akkor
jobbak. Szeretem használni az olyan keverékeket, eljuthatunk oda, hogy megközelítőleg betudjuk hatá-
amelyekben különböző aromákat kevernek olajok- rolni azokat a pillanatokat, amikor esélyünk lehet egy-
kal, mint például a fekete bors olajat összekeverve egy kapásra. Mondom megközelítőleg. Első sorban al-
peppermint (menta) aromával. Sokan figyelmen kí- kalmazkodnunk kell a ponty táplálkozási szokásaihoz,
vül hagyják a mentát, mint aromát, pedig nagyon jó. azok időpontjához, és ha ezekkel tisztában vagyunk,
Zárójelben mondva, jómagam azt hittem, hogy a akkor jelentkeznek a kapások is. Tehát a kapások több-
csalik fejlődése egy olyan folyamat része, amely ál- sége akkor jelentkezik, amikor pontyéknál ebédidő
landóan megújul és nem áll meg. De nem így történt, van. Az ebédidőn kívül jelentkező kapásokat bonusz-
hiszen a fagyasztott bojlikról jó ideig semmit sem le- ként tudjuk elkönyvelni és ezekre érdemes odafigyelni,
hetett hallani, helyüket átvette a ready-made bojli. Jó érdemes megvizsgálni és egy kicsit meditálni rajta. Fel-
hír, hogy ez egészen napjainkig tartott, mostanság már léphetnek kivételek is, de ha sikerül feljegyeznünk több
egymás mellett lehet látni a polcokon a fagyasztott és olyan kapást naplónkba, amelyek mondjuk egy, vagy
a ready-made bojlikat egyaránt. Pillanatnyilag nem di- három, vagy öt óra leforgása alatt jelentkeztek, akkor
vat a saját magunk által elkészített keverék használata, mondhatjuk azt, hogy felfedeztünk valamit és eljutot-
legalábbis nekem ez jön le, de egyre több olyan hor- tunk oda, hogy máris felállíthatjuk az adott csali haté-
gászról tudok, akit érdekel az, hogy hogyan működik konyságának diagrammáját. A bojliban található vonzó
egy csali, ami előbb vagy utóbb oda fog vezetni, hogy alkotóelemek csúcspontjukat akkor érik el, miután már
saját készítésű mixeket alkalmazzanak. Biztosan állí- egy bizonyos időt eltöltöttek a vízben.
tom, hogy aki ma elő tud állítani professzionális minő- Olvastam már rengeteg olyan írást, amelyben le-
ségű bojlit, annak a háta mögött több év kísérletezés írják, hogyan terül szét egy aroma a vízben, meg azt,
20