Page 22 - augusztus
P. 22

hatást gyakorolnak a halakra, ráadásul eléggé biztosan
                                                              tartják magukat a horgon.
                                                                A csirkemáj: a csirkemáj kifejezetten sikeres domoly-
                                                              kó és angolna horgászatakor, de a pontyok sem vetik
                                                              meg e finom falatot. Illatos és hideg vízben is lágyan
                                                              maradó, selymes csali.
                                                                A sajtfélék: sok sajtféle a hideg vízben megkeménye-
         www.horgaszkalandok.hu
                                                              dik, veszít illatából és fogósságából. Áttörő sikert hoz-
                                                              hat egy sajtkrém, melyet reszelt parmezánból és kb.
                                                              egyhetes fehérkenyérből gyúrunk, mely a hideg vízben
                                                              sem keményedik meg és illatát is megtartja.

                                                              KÉTSÉGES ESETEKBEN MINDIG A
                                                              LÁGYABB ÁLLAGÚ CSALI A NYERŐ
                                                              Többéves, szinte mindenféle csalival történt kísérlete-
                                                              zés eredményeként nyilvánvalóvá vált, hogy békés ha-
                                                              laink a lágyabb falatot előnyben részesítik keményebb
                                                              állagú társaiknál. Így van ez a ponty esetében is. Ezért
                                                              új  helyen  próbálkozva  kezdjünk  mindig  lágy  csalival.
                                                              Amennyiben a keszegfélék megszállják a ponty számá-
                                                              ra kiszemelt horgászhelyünket, úgy nyúlósabb, szinte
                                                              gumi állagú falatokra váltsunk át. Ha ez sem vezet kellő
                                                              eredményhez, és a falánk keszegfélék nem tágítanak a
          A sajt is bejön                                     kiszemelt helyről, akkor próbálkozhatunk a keményebb
          a pontyoknál                                        csalival is. Legkésőbb a falánkszájú és éhes domolykók,
                                                              illetve dévérek megjelenéskor válik indokolttá a kőke-
        annyira lágy, hogy speciális szerelék hiányában, szinte  mény bojlik használata, melyet kizárólag hajszálvékony
     horgászcsalik  LÁGY CSALIK                               azonban  számolni  kell  azzal,  hogy  kapásaink  draszti-
                                                              zsinór segítségével a horogra erősítve kínálunk, ekkor
        lehetetlen a csalit a megfelelő helyre juttatni.
                                                              kusan  csökkenni  fognak.  Amennyiben  nem  kívánjuk
        Az  olyan  jól  bevált  csalikról,  mint  a  harmatgiliszta,  a csalinkat gyakran ellenőrizni, és elsősorban kapitális
        trágyagiliszta és a csemegekukorica, kár sokat beszél-
                                                              prédára vágyunk, akkor természetesen kezdettől fogva
        nünk,  ezeknek  az  állaga  nem  igazán  befolyásolható,  alkalmazhatjuk a kemény bojlikat.
        mégis úgy fogósak, ahogyan vannak, ahogyan a termé-     Végezetül be kell látnunk, hogy a „csalidivat” is fo-
        szet teremtette őket.                                 lyamatos hullámzásnak van kitéve, egyik szélsőségből
           A csonti: a csontkukac nagy előnye kiváló fogóssá-  a másikba csap át, nem kevés horgászt szinte az őrü-
        ga, és egyszerű, de biztos horogra húzhatósága. Egypár  letbe kergetve.
        nagyon egyszerű lépéssel még attraktívabbá tehetjük                                            - Losonczi -
        a csontikat a halak számára:
        első  lépésben  egy  szűrőben
        mossuk  át  őket,  ezt  követő-
        en panírlisztben hagyjuk pár
        percig  mászkálni,  míg  meg
        nem  száradnak.  Ennek  kö-
        szönhetően     megszabadul-
        hatnak  markáns  szaguktól.
        Igény  szerint  ismételhető  az
        első  két  lépés,  míg  nem  va-
        gyunk teljesen elégedettek az
        eredménnyel. Majd egy szita
        segítségével  válasszuk  őket
        külön a liszttől. Az eredmény
        lágy, és tiszta csonti, melyet
        ízlés szerint egy kis kurkumá-
        val, curryvel vagy ánizsporral
        még izgalmasabbá tehetünk.       A csontit kurkumával,
           A  kenyérfélék:  a  friss  ro-  curryvel még izgalma-
        pogós  fehérkenyér  darabkái     sabbá tehetjük
        szinte  minden  vízben  vonzó

    22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27