Page 22 - augusztus
P. 22
hatást gyakorolnak a halakra, ráadásul eléggé biztosan
tartják magukat a horgon.
A csirkemáj: a csirkemáj kifejezetten sikeres domoly-
kó és angolna horgászatakor, de a pontyok sem vetik
meg e finom falatot. Illatos és hideg vízben is lágyan
maradó, selymes csali.
A sajtfélék: sok sajtféle a hideg vízben megkeménye-
www.horgaszkalandok.hu
dik, veszít illatából és fogósságából. Áttörő sikert hoz-
hat egy sajtkrém, melyet reszelt parmezánból és kb.
egyhetes fehérkenyérből gyúrunk, mely a hideg vízben
sem keményedik meg és illatát is megtartja.
KÉTSÉGES ESETEKBEN MINDIG A
LÁGYABB ÁLLAGÚ CSALI A NYERŐ
Többéves, szinte mindenféle csalival történt kísérlete-
zés eredményeként nyilvánvalóvá vált, hogy békés ha-
laink a lágyabb falatot előnyben részesítik keményebb
állagú társaiknál. Így van ez a ponty esetében is. Ezért
új helyen próbálkozva kezdjünk mindig lágy csalival.
Amennyiben a keszegfélék megszállják a ponty számá-
ra kiszemelt horgászhelyünket, úgy nyúlósabb, szinte
gumi állagú falatokra váltsunk át. Ha ez sem vezet kellő
eredményhez, és a falánk keszegfélék nem tágítanak a
A sajt is bejön kiszemelt helyről, akkor próbálkozhatunk a keményebb
a pontyoknál csalival is. Legkésőbb a falánkszájú és éhes domolykók,
illetve dévérek megjelenéskor válik indokolttá a kőke-
annyira lágy, hogy speciális szerelék hiányában, szinte mény bojlik használata, melyet kizárólag hajszálvékony
horgászcsalik LÁGY CSALIK azonban számolni kell azzal, hogy kapásaink draszti-
zsinór segítségével a horogra erősítve kínálunk, ekkor
lehetetlen a csalit a megfelelő helyre juttatni.
kusan csökkenni fognak. Amennyiben nem kívánjuk
Az olyan jól bevált csalikról, mint a harmatgiliszta, a csalinkat gyakran ellenőrizni, és elsősorban kapitális
trágyagiliszta és a csemegekukorica, kár sokat beszél-
prédára vágyunk, akkor természetesen kezdettől fogva
nünk, ezeknek az állaga nem igazán befolyásolható, alkalmazhatjuk a kemény bojlikat.
mégis úgy fogósak, ahogyan vannak, ahogyan a termé- Végezetül be kell látnunk, hogy a „csalidivat” is fo-
szet teremtette őket. lyamatos hullámzásnak van kitéve, egyik szélsőségből
A csonti: a csontkukac nagy előnye kiváló fogóssá- a másikba csap át, nem kevés horgászt szinte az őrü-
ga, és egyszerű, de biztos horogra húzhatósága. Egypár letbe kergetve.
nagyon egyszerű lépéssel még attraktívabbá tehetjük - Losonczi -
a csontikat a halak számára:
első lépésben egy szűrőben
mossuk át őket, ezt követő-
en panírlisztben hagyjuk pár
percig mászkálni, míg meg
nem száradnak. Ennek kö-
szönhetően megszabadul-
hatnak markáns szaguktól.
Igény szerint ismételhető az
első két lépés, míg nem va-
gyunk teljesen elégedettek az
eredménnyel. Majd egy szita
segítségével válasszuk őket
külön a liszttől. Az eredmény
lágy, és tiszta csonti, melyet
ízlés szerint egy kis kurkumá-
val, curryvel vagy ánizsporral
még izgalmasabbá tehetünk. A csontit kurkumával,
A kenyérfélék: a friss ro- curryvel még izgalma-
pogós fehérkenyér darabkái sabbá tehetjük
szinte minden vízben vonzó
22