Page 15 - junius
P. 15

ugyanígy vannak olyan időszakok, amikor fehér-
          Én jól tudom, hogy a ponty                                 jék után kutatnak.
          számára a zsírok energiát                                    A  fehérjében  gazdag  és  tápláló  alapkeveré-
          jelentenek                                                 kek,  továbbra  is  sok  neves  pontyhorgász  ked-
                                                                     vencei maradnak. Mégis ezek a mixek kevésbé
                                                                     népszerűek, köszönhetően magas áruknak. Már
                                                                     a  kezdetektől  fogva  sokan  kritizálták  ezeket  a
                                                                     bojlikat,  ám  el  kell  ismernünk,  hogy  sok  nagy
                                                                     ponty  látogatta  meg  a  szárazföldet  a  90  %-os
                                                                     fehérjetartalmú csodagolyóknak köszönhetően.
                                                                     Ma  már  mindannyian  egyet  érthetünk  abban,
                                                                     hogy ezek a nagyon nagy fehérjetartalmú bojlik
                                                                     nem emészthetőek meg teljes egészükben, így
                                                                     a fehérjék egy része elvész. E probléma ellensú-
                                                                     lyozására két lehetséges megoldás merült fel: az
                                                                     első esetben ajánlott bizonyos enzimek haszná-
                                                                     lata, ezek nagymértékben segítik a fehérjék me-
                                                                     tabolizmusát; második megoldásként a fehérjék
                                                                     mennyiségének csökkentése jöhet szóba. Mind-
                                                                     két  lehetőséget  kipróbáltam  és  állítom,  hogy
        rülésüket követően hamar, néhány nap alatt, lebom-    mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.
        lanak.                                                    Végül elérkeztünk a fele-fele arányú keverékekhez,
           A két bojlitípus közti különbség a következő: a madá-  amelyek  fehérjetartalma  igencsak  alacsony,  viszont
        reledeles bojli zsírtartalma sokszorosa a halas bojliénak,  gazdag szénhidrátokban. Olcsó alapmixek, amelyek ki-
        míg fehérjetartalma többszörösen elmarad a halas go-  váló alternatívát kínálnak a fehérjékben gazdag, drága
        lyócskákétól.  Éppen  ezért  felhasználási  módjukban  is  keverékekkel szemben. Távolról sem csak egyszerű aro-
        különböznek a fehérjékben gazdag főtt csaliktól. Meg-  mahordozókról  beszélünk,  és  amennyiben  helyesen
        állapíthatjuk,  hogy  a  ponty  számára  a  zsírok  energiát  használjuk őket, ezek a keverékek is a leghatékonyabbak
        jelentenek. Jól tudjuk, hogy vannak időszakok, amikor  között szerepelhetnek.
        a pontyoknak elsősorban energiára van szükségük, és                                           László Attila   pontyhorgászat
















































                                                                                                                   15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20