Page 15 - junius
P. 15
ugyanígy vannak olyan időszakok, amikor fehér-
Én jól tudom, hogy a ponty jék után kutatnak.
számára a zsírok energiát A fehérjében gazdag és tápláló alapkeveré-
jelentenek kek, továbbra is sok neves pontyhorgász ked-
vencei maradnak. Mégis ezek a mixek kevésbé
népszerűek, köszönhetően magas áruknak. Már
a kezdetektől fogva sokan kritizálták ezeket a
bojlikat, ám el kell ismernünk, hogy sok nagy
ponty látogatta meg a szárazföldet a 90 %-os
fehérjetartalmú csodagolyóknak köszönhetően.
Ma már mindannyian egyet érthetünk abban,
hogy ezek a nagyon nagy fehérjetartalmú bojlik
nem emészthetőek meg teljes egészükben, így
a fehérjék egy része elvész. E probléma ellensú-
lyozására két lehetséges megoldás merült fel: az
első esetben ajánlott bizonyos enzimek haszná-
lata, ezek nagymértékben segítik a fehérjék me-
tabolizmusát; második megoldásként a fehérjék
mennyiségének csökkentése jöhet szóba. Mind-
két lehetőséget kipróbáltam és állítom, hogy
rülésüket követően hamar, néhány nap alatt, lebom- mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.
lanak. Végül elérkeztünk a fele-fele arányú keverékekhez,
A két bojlitípus közti különbség a következő: a madá- amelyek fehérjetartalma igencsak alacsony, viszont
reledeles bojli zsírtartalma sokszorosa a halas bojliénak, gazdag szénhidrátokban. Olcsó alapmixek, amelyek ki-
míg fehérjetartalma többszörösen elmarad a halas go- váló alternatívát kínálnak a fehérjékben gazdag, drága
lyócskákétól. Éppen ezért felhasználási módjukban is keverékekkel szemben. Távolról sem csak egyszerű aro-
különböznek a fehérjékben gazdag főtt csaliktól. Meg- mahordozókról beszélünk, és amennyiben helyesen
állapíthatjuk, hogy a ponty számára a zsírok energiát használjuk őket, ezek a keverékek is a leghatékonyabbak
jelentenek. Jól tudjuk, hogy vannak időszakok, amikor között szerepelhetnek.
a pontyoknak elsősorban energiára van szükségük, és László Attila pontyhorgászat
15