Page 14 - junius
P. 14

docks (a hajszálelőkés szerelék kiötlője) pedig egy rock-  súlyban. A fő alkotóelemek a pelletek, az élesztő, a tá-
        csapat  menedzsere  volt,  amely  adott  ponton  nagyon  panyag kiegészítők voltak. Ugyanekkor viszonylag sokan
        közel állt a befutáshoz. Igaz, Tim Paisley már öregember  utasították el a használatukat, egyszerűen azért, mert
        volt és most sem fiatalabb!                           nem tudták miként kell velük bánni. Fred Wilton volt az
           A 60-as éveket írtuk, a különféle tészták voltak na-  a horgász, aki kiötlötte a tápérték szempontjából egyen-
        pirenden. Gyakran, fő alapanyagként macska- vagy ku-  súlyban lévő csalikat. Wilton állította, hogy a ponty el
        tyaeledel szolgált, ezeket vegyítettük zsemlemorzsával  tudja fogadni a mesterséges táplálékot, és el tud jutni
         www.horgaszkalandok.hu
        meg lisztel, hogy jobban összeálljon. A préselt sonkát  odáig, hogy mindennapi betevőjének részeként fogad-
        is előszeretettel használtuk. Mindezek (hús, hal, macs-  ja el, abban az esetben, ha a csali úgy van összeállítva,
        kaeledel) a csali felét tették ki, a fennmaradó másik 50  hogy kielégítse a hal tápanyagigényeit. Ebből levonhat-
        %-ot kötőanyagok alkották – kezdetben zsemlemorzsa,  juk a következtetést, hogy a csali könnyű emészthetősé-
        majd a versenyhorgászatból kölcsönzött etetőanyagok.  ge éppen olyan fontos, mint minden egyes összetevőé.
        A darált pelleteket is jó minőségű alapanyagokként tar-  Alapelvei  mára  a  modern  pontyhorgászat  tételeiként
        tottuk számon. Ne higgyék, hogy a pelletek új keletű ta-  szerepelnek. Mindannyian hálásak lehetünk Fred úttörő
        lálmányok, már a 60-as években is használtuk, egyidő-  munkájáért.
        sek a modern pontyhorgászattal.                         Bár  a  bojligyártó  cégek  soha  nem  fogják  elismer-
           Ezeknek a csalogató keverékeknek a hátránya az volt,  ni, mégis, az igazság az, hogy valamennyi alapkeverék
        hogy minden békés halat egyformán vonzották. Rövid  ugyanazokra az összetevőkre bontható. Mindössze csak
        időn belül a puha csalik “elolvadtak” a dévérek és vö-  az arányok különböznek.
        rösszárnyúak  szájában,  a  pontyoknak  pedig  igencsak   A halliszt alapú mixeket a 90-es évek sikermeséjeként
        kellett igyekezniük, ha találni szerettek volna valamit az  könyvelhetjük el. Egyáltalán nem lennék meglepve, ha
        etetés helyén. Csakhogy az akkori pontyok éppen olyan  kiderülne, hogy a jelen pillanatban kifogott pontyok há-
        óvatosak  voltak,  mint  a  ma-                                               romnegyedét  ilyen  golyócs-
        iak.  Szűkség  volt  tehát  egy                                               kákkal  csalták  horogra.  Nap-
        módszerre, amely összefogja                                                   jainkban,  minden  jelentő-
        a csalit, egészen addig, amíg                                                 sebb bojligyár termékpalettá-
     pontyhorgászat   ságukat  el  nem  kezdik  elfo-                                 ezen  bojlik  alapkeverékeinek
                                                                                      ján előkelő helyet foglalnak el
        a  pontyok,  legyőzve  óvatos-
                                                                                      a halas bojlik. Az idő multával
        gyasztani azt.
                                                                                      receptje  sokat  finomodott,
           Az  első  bojlikat  keményí-
                                                                                      mára az első halas mixek szin-
        tett  csaliknak  nevezték.  A
                                                                                      te kezdetlegesnek hatnak.
        fent  említett  összetevőkből
        (macskaeledel,  zsemlemor-
                                                                                      lönböző  hallisztek  lényege-
        zsa) állt, ezekhez adtak tojást   A madáreledel alapú bojlik                  Bebizonyosodott, hogy a kü-
                                        zsírtartalma magas
        és lisztet, oly módon, hogy kis                                               sen  hatékonyabbak  keverék
        galacsinokat  lehessen  belő-                                                 formájában,  madáreledellel
        lük  formázni.  A  galacsinokat                                               dúsítva,  mint  külön-külön,
        addig  főzték,  amíg  megke-                                                  „szólóban”.  Egyes  cégek  ki-
        ményedtek,  külsejük  pán-                                                    váló minőségű tejfehérjékkel
        célszerűen  keménnyé  vált.                                                   kombinálják a halliszteket.
        Megszületett  a  bojli,  annyi                                                  A madáreledel alapú boj-
        különbséggel, hogy nem hív-                                                   lik másként fejtik ki hatásu-
        ták bojlinak, sőt amikor a bojli                                              kat,  mint  a  halasok,  viszont
        név terjedni kezdett, az “iga-                                                két dologban megegyeznek.
        zi” horgászok még véletlenül     Ne higgyék, hogy a pelletek                  Az  egyik,  hogy  durva  szer-
        sem hívták így őket. Szimplán    új keletű találmányok, már a                 kezetük  lehetővé  teszi  a  víz
        csak főtt csalinak nevezték el.  60-as években is használtuk                  mielőbbi  bejutását  a  boj-
           Mint  minden  más  terüle-                                                 li  belsejébe,  ezáltal  szabad
        ten,  itt  is  fejlesztettek,  fino-                                          utat  nyitva  a  bennük  rejlő
        mítottak  majd  kialakítottak                                                 aromáknak és hatóanyagok-
        egy kimondottan pontyoknak                                                    nak. Ily módon az etetésün-
        szánt  csalit.  Annak  a  kornak                                              ket egy illatfelhő veszi majd
        a  keverékei,  mára  már  elég                                                körül, ez kelti fel a pontyok
        egyszerűeknek    tűnhetnek,                                                   kíváncsiságát és arra ösztön-
        viszont  a  horgászok  először                                                zi  őket,  hogy  felderítsék  a
        foglalkoztak csalijaik tápérté-                                               terepet. A másik közös tulaj-
        kével,  a  legfontosabb  ténye-  A bojli legyen tápláló                       donsága a két bojlitípusnak,
        ző pedig az volt, hogy a csali   és akkor jön az eredmény is                  hogy  egyformán  könnyen
        összetevői  legyenek  egyen-                                                  emészthetőek és a vízbe ke-

    14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19