Page 14 - junius
P. 14
docks (a hajszálelőkés szerelék kiötlője) pedig egy rock- súlyban. A fő alkotóelemek a pelletek, az élesztő, a tá-
csapat menedzsere volt, amely adott ponton nagyon panyag kiegészítők voltak. Ugyanekkor viszonylag sokan
közel állt a befutáshoz. Igaz, Tim Paisley már öregember utasították el a használatukat, egyszerűen azért, mert
volt és most sem fiatalabb! nem tudták miként kell velük bánni. Fred Wilton volt az
A 60-as éveket írtuk, a különféle tészták voltak na- a horgász, aki kiötlötte a tápérték szempontjából egyen-
pirenden. Gyakran, fő alapanyagként macska- vagy ku- súlyban lévő csalikat. Wilton állította, hogy a ponty el
tyaeledel szolgált, ezeket vegyítettük zsemlemorzsával tudja fogadni a mesterséges táplálékot, és el tud jutni
www.horgaszkalandok.hu
meg lisztel, hogy jobban összeálljon. A préselt sonkát odáig, hogy mindennapi betevőjének részeként fogad-
is előszeretettel használtuk. Mindezek (hús, hal, macs- ja el, abban az esetben, ha a csali úgy van összeállítva,
kaeledel) a csali felét tették ki, a fennmaradó másik 50 hogy kielégítse a hal tápanyagigényeit. Ebből levonhat-
%-ot kötőanyagok alkották – kezdetben zsemlemorzsa, juk a következtetést, hogy a csali könnyű emészthetősé-
majd a versenyhorgászatból kölcsönzött etetőanyagok. ge éppen olyan fontos, mint minden egyes összetevőé.
A darált pelleteket is jó minőségű alapanyagokként tar- Alapelvei mára a modern pontyhorgászat tételeiként
tottuk számon. Ne higgyék, hogy a pelletek új keletű ta- szerepelnek. Mindannyian hálásak lehetünk Fred úttörő
lálmányok, már a 60-as években is használtuk, egyidő- munkájáért.
sek a modern pontyhorgászattal. Bár a bojligyártó cégek soha nem fogják elismer-
Ezeknek a csalogató keverékeknek a hátránya az volt, ni, mégis, az igazság az, hogy valamennyi alapkeverék
hogy minden békés halat egyformán vonzották. Rövid ugyanazokra az összetevőkre bontható. Mindössze csak
időn belül a puha csalik “elolvadtak” a dévérek és vö- az arányok különböznek.
rösszárnyúak szájában, a pontyoknak pedig igencsak A halliszt alapú mixeket a 90-es évek sikermeséjeként
kellett igyekezniük, ha találni szerettek volna valamit az könyvelhetjük el. Egyáltalán nem lennék meglepve, ha
etetés helyén. Csakhogy az akkori pontyok éppen olyan kiderülne, hogy a jelen pillanatban kifogott pontyok há-
óvatosak voltak, mint a ma- romnegyedét ilyen golyócs-
iak. Szűkség volt tehát egy kákkal csalták horogra. Nap-
módszerre, amely összefogja jainkban, minden jelentő-
a csalit, egészen addig, amíg sebb bojligyár termékpalettá-
pontyhorgászat ságukat el nem kezdik elfo- ezen bojlik alapkeverékeinek
ján előkelő helyet foglalnak el
a pontyok, legyőzve óvatos-
a halas bojlik. Az idő multával
gyasztani azt.
receptje sokat finomodott,
Az első bojlikat keményí-
mára az első halas mixek szin-
tett csaliknak nevezték. A
te kezdetlegesnek hatnak.
fent említett összetevőkből
(macskaeledel, zsemlemor-
lönböző hallisztek lényege-
zsa) állt, ezekhez adtak tojást A madáreledel alapú bojlik Bebizonyosodott, hogy a kü-
zsírtartalma magas
és lisztet, oly módon, hogy kis sen hatékonyabbak keverék
galacsinokat lehessen belő- formájában, madáreledellel
lük formázni. A galacsinokat dúsítva, mint külön-külön,
addig főzték, amíg megke- „szólóban”. Egyes cégek ki-
ményedtek, külsejük pán- váló minőségű tejfehérjékkel
célszerűen keménnyé vált. kombinálják a halliszteket.
Megszületett a bojli, annyi A madáreledel alapú boj-
különbséggel, hogy nem hív- lik másként fejtik ki hatásu-
ták bojlinak, sőt amikor a bojli kat, mint a halasok, viszont
név terjedni kezdett, az “iga- két dologban megegyeznek.
zi” horgászok még véletlenül Ne higgyék, hogy a pelletek Az egyik, hogy durva szer-
sem hívták így őket. Szimplán új keletű találmányok, már a kezetük lehetővé teszi a víz
csak főtt csalinak nevezték el. 60-as években is használtuk mielőbbi bejutását a boj-
Mint minden más terüle- li belsejébe, ezáltal szabad
ten, itt is fejlesztettek, fino- utat nyitva a bennük rejlő
mítottak majd kialakítottak aromáknak és hatóanyagok-
egy kimondottan pontyoknak nak. Ily módon az etetésün-
szánt csalit. Annak a kornak ket egy illatfelhő veszi majd
a keverékei, mára már elég körül, ez kelti fel a pontyok
egyszerűeknek tűnhetnek, kíváncsiságát és arra ösztön-
viszont a horgászok először zi őket, hogy felderítsék a
foglalkoztak csalijaik tápérté- terepet. A másik közös tulaj-
kével, a legfontosabb ténye- A bojli legyen tápláló donsága a két bojlitípusnak,
ző pedig az volt, hogy a csali és akkor jön az eredmény is hogy egyformán könnyen
összetevői legyenek egyen- emészthetőek és a vízbe ke-
14