Page 13 - junius
P. 13

nyeri, éppen ezért, az ezekből a keverékekből készült
        golyócskákat magas zsírtartalmú, energiában bővelke-
        dő bojliknak nevezzük.
           Bizonyára  mindannyiukban  megfogalmazódott  a
        gondolat, miszerint: “Ez a dolog kezd bonyolulttá válni”.
        Valójában elég, ha észben tartják, hogy minden csalinak
        megvannak a maga előnyei és hátrányai.
           Foglaljuk össze az eddigieket: láthattuk, hogy három
        főbb keverékcsoportot különböztetünk meg, az esetek
        többségében  ezek  alkotják  az  aranyha súak  étrendjét.
        Az első a fehérjében gazdag, tápláló alapkeverék, ezek
        jellemző összetevői a tej-, szója-, tojás alapú fehérjék.
        A következő csoport a különféle hallisztek elmés keve-
        réséből adódó halliszt alapú keverékek, ezek tápértéke
        különösen magas. És utoljára említettem a madárele-    A tojás magas fehérjetartal-
        del alapú keverékeket, amelyek tápértéke szintén ma-   mat ad a bojlinak
        gas,  hallisztes  társaiktól  nagy  zsírtartalmuk  különböz-
        teti meg, ez a zsírtartalom kiváló energiaforrás a ponty  hogy hol volt ebben az alapanyagban az 50 % fehérje,
        számára. Egy angol szakkifejezéssel élve mindezeket az  hiszen majdhogynem kizárólag csak szójalisztből és bú-
        alapanyagokat nutritivként nevezhetjük, úgy gondolom,  zadarából készült, az elnevezés mégis megmaradt. Ezek
        hogy a valósághoz ez a megnevezés áll a legközelebb.  tápértéke lényegesen alacsonyabb, éppen ezért, hogy a
        Amennyiben ezeket a keverékeket megfontoltan, oko-    pontyokat mégis a horgászhelyre tudják vele csalogatni,
        san  használjuk,  eljutunk  odáig,  hogy  a  ponty  keresni  különböző aromákra és csalogató anyagokra alapoznak.
        kezdi  a  könnyű,  finom  falatokat.  Aranyhasú  barátunk  Mégis hiba lenne ezeket a csalikat egyszerű aromahor-
        ugyanis, jó érzékkel azonosítja és jegyzi meg az ínyecsé-  dozóknak tekinteni.
        geket és ezek lelőhelyét. Ekkor már sokkal egyszerűbb   Jóllehet, a 80-as évek elején, Nagy Britanniában, szé-
        horogra csalni!                                       les körben elterjedtek voltak a nagyon édes és illatos,
                                                              gyenge alapanyagból készített bojlik. Manapság, ezek a
        4. FELE-FELE ARÁNYÚ KEVERÉKEK                         keverékek is joggal szerepelnek a bojlis horgászat esz-
        Létezik  egy  negyedik  alapkeverék  típus  is,  amelynek  köztárában. Amennyiben helyesen vannak elkészítve és   pontyhorgászat
        tápértéke  elmarad  az  előzőleg  említettekétől.  Ezek  az  használatuk is helytálló, hosszú ideig eredményesek le-
        un. 50/50 mixek. Nem tudom biztosan, hogy honnan  hetünk velük. Természetesen nem vehetik fel a versenyt
        ered a nevük, emlékeim szerint a Richworth cég nevez-  az igazan tápláló bojlikkal.
        te így őket először, azáltal, hogy bevezetett egy keveré-  Fontos, nem szem elől téveszteni azt a tényt, hogy
        ket, amely félig szénhidrátokból, félig pedig fehérjékből  az eredményes bojlit nem a csalogató illatanyagok te-
        lett összeállítva. Őszintén szólva, nem egészen értem,  szik fogóssá, hanem az alapanyagok. Az ok, ami miatt
                                                              mégis aromákat keverünk kedvenc bojlinkhoz, az hogy
                                                              megpróbáljuk a pontyokat rávenni, hogy azonosítsanak
                                                              bizonyos illatokat és ízeket a táplálék jelenlétével.
                                                                Természetesen vehetünk egy kiváló minőségű alap-
                                                              keveréket, és vonzóbbá tehetjük, egyszerűen az által,
                                                              hogy  megnöveljük  az  adalékanyagok  mennyiségét.
                                                              Ugyanígy  alkalmazhatunk  egy  50/50  keveréket,  hosz-
                                                              szabb ideig használva és a kisebb mennyiségű aroma
                                                              mellett folyékony tápértéknövelőkkel “tuningolhatjuk”
                                                              (pl., 30 milliliter 500 g alapmixhez). Végül fontos, hogy
                                                              megértsük,  mit  is  jelent  egy  tápláló  csali,  figyelembe
                                                              véve  a  felhasznált  adalékokat  és  aromákat  egyaránt.
                                                              Mindegyik szerepe az, hogy bojlinkat, a ponty számára
                                                              minél ízletesebbé varázsolja.

                                                              EGY KIS TÖRTÉNELEM
                                                              Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy kor, ame-
                                                              lyikben nem léteztek alapkeverékek. Amikor elkezdtem
                                                              pontyra horgászni, a híres Big Fish Mix piacra dobásáig
                                                              még húsz évnek kellett eltelnie, Kevin Nash valószínűleg
          Aranyhasú barátunk láthatatlan-                     éppen  a  házuk  melletti  csatornán  tanulta  a  bodorka-
          ban is megtalálta a jó bojlit                       fogás fortélyait, Bill Cottam (a Nutrabaits tulajdonosa)
                                                              még  pelenkában  totyogott  a  nappaliban,  Kevin  Mad-

                                                                                                                   13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18