Page 13 - junius
P. 13
nyeri, éppen ezért, az ezekből a keverékekből készült
golyócskákat magas zsírtartalmú, energiában bővelke-
dő bojliknak nevezzük.
Bizonyára mindannyiukban megfogalmazódott a
gondolat, miszerint: “Ez a dolog kezd bonyolulttá válni”.
Valójában elég, ha észben tartják, hogy minden csalinak
megvannak a maga előnyei és hátrányai.
Foglaljuk össze az eddigieket: láthattuk, hogy három
főbb keverékcsoportot különböztetünk meg, az esetek
többségében ezek alkotják az aranyha súak étrendjét.
Az első a fehérjében gazdag, tápláló alapkeverék, ezek
jellemző összetevői a tej-, szója-, tojás alapú fehérjék.
A következő csoport a különféle hallisztek elmés keve-
réséből adódó halliszt alapú keverékek, ezek tápértéke
különösen magas. És utoljára említettem a madárele- A tojás magas fehérjetartal-
del alapú keverékeket, amelyek tápértéke szintén ma- mat ad a bojlinak
gas, hallisztes társaiktól nagy zsírtartalmuk különböz-
teti meg, ez a zsírtartalom kiváló energiaforrás a ponty hogy hol volt ebben az alapanyagban az 50 % fehérje,
számára. Egy angol szakkifejezéssel élve mindezeket az hiszen majdhogynem kizárólag csak szójalisztből és bú-
alapanyagokat nutritivként nevezhetjük, úgy gondolom, zadarából készült, az elnevezés mégis megmaradt. Ezek
hogy a valósághoz ez a megnevezés áll a legközelebb. tápértéke lényegesen alacsonyabb, éppen ezért, hogy a
Amennyiben ezeket a keverékeket megfontoltan, oko- pontyokat mégis a horgászhelyre tudják vele csalogatni,
san használjuk, eljutunk odáig, hogy a ponty keresni különböző aromákra és csalogató anyagokra alapoznak.
kezdi a könnyű, finom falatokat. Aranyhasú barátunk Mégis hiba lenne ezeket a csalikat egyszerű aromahor-
ugyanis, jó érzékkel azonosítja és jegyzi meg az ínyecsé- dozóknak tekinteni.
geket és ezek lelőhelyét. Ekkor már sokkal egyszerűbb Jóllehet, a 80-as évek elején, Nagy Britanniában, szé-
horogra csalni! les körben elterjedtek voltak a nagyon édes és illatos,
gyenge alapanyagból készített bojlik. Manapság, ezek a
4. FELE-FELE ARÁNYÚ KEVERÉKEK keverékek is joggal szerepelnek a bojlis horgászat esz-
Létezik egy negyedik alapkeverék típus is, amelynek köztárában. Amennyiben helyesen vannak elkészítve és pontyhorgászat
tápértéke elmarad az előzőleg említettekétől. Ezek az használatuk is helytálló, hosszú ideig eredményesek le-
un. 50/50 mixek. Nem tudom biztosan, hogy honnan hetünk velük. Természetesen nem vehetik fel a versenyt
ered a nevük, emlékeim szerint a Richworth cég nevez- az igazan tápláló bojlikkal.
te így őket először, azáltal, hogy bevezetett egy keveré- Fontos, nem szem elől téveszteni azt a tényt, hogy
ket, amely félig szénhidrátokból, félig pedig fehérjékből az eredményes bojlit nem a csalogató illatanyagok te-
lett összeállítva. Őszintén szólva, nem egészen értem, szik fogóssá, hanem az alapanyagok. Az ok, ami miatt
mégis aromákat keverünk kedvenc bojlinkhoz, az hogy
megpróbáljuk a pontyokat rávenni, hogy azonosítsanak
bizonyos illatokat és ízeket a táplálék jelenlétével.
Természetesen vehetünk egy kiváló minőségű alap-
keveréket, és vonzóbbá tehetjük, egyszerűen az által,
hogy megnöveljük az adalékanyagok mennyiségét.
Ugyanígy alkalmazhatunk egy 50/50 keveréket, hosz-
szabb ideig használva és a kisebb mennyiségű aroma
mellett folyékony tápértéknövelőkkel “tuningolhatjuk”
(pl., 30 milliliter 500 g alapmixhez). Végül fontos, hogy
megértsük, mit is jelent egy tápláló csali, figyelembe
véve a felhasznált adalékokat és aromákat egyaránt.
Mindegyik szerepe az, hogy bojlinkat, a ponty számára
minél ízletesebbé varázsolja.
EGY KIS TÖRTÉNELEM
Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy kor, ame-
lyikben nem léteztek alapkeverékek. Amikor elkezdtem
pontyra horgászni, a híres Big Fish Mix piacra dobásáig
még húsz évnek kellett eltelnie, Kevin Nash valószínűleg
Aranyhasú barátunk láthatatlan- éppen a házuk melletti csatornán tanulta a bodorka-
ban is megtalálta a jó bojlit fogás fortélyait, Bill Cottam (a Nutrabaits tulajdonosa)
még pelenkában totyogott a nappaliban, Kevin Mad-
13