Page 14 - szeptember
P. 14
www.horgaszkalandok.hu
A dió, napraforgó és tök-
mag növényi zsírban gazdag
alapanyag
pontyhorgászat költséges vizsgálati eszközök és tudásunk híján jobban ● tigrismogyoró
tesszük, ha a kötelező dolgokra koncentrálunk, ahogy ● aminosav tartalmú enzimek (a fehérjék építői)
ezt mindig fogó, de titokzatoskodó sporttársaink te-
SZÉNHIDRÁTFORRÁSOK:
szik.
● szőlőcukor
AMIRE MINDIG SZÜKSÉG VAN
● Fehérje (a szervezet építőköve) ● tejcukor
● növényi poliszacharidok (keményítő és cellulóz)
● Szénhidrát (könnyen hozzáférhető energiaforrás a
szervezet számára) ZSÍROK:
● Zsírok (energiaraktár és szigetelőanyag a hideg na- ● mogyoró
pokra) ● dió
● Vitaminok (biológiai reakciók katalizátorai) ● mandula
● Ásványi anyagok és nyomelemek (anyagcsere-folya- ● napraforgó
mat szereplői) ● tökmag
● repce
A fent említett tényezők azonosítása után mérnöki ● olívaolaj
pontossággal dolgozhatunk, nézzük hát, mit miben ta- ● kagyló
lálhatunk meg, és mi mivel cserélhető fel. A hazai alap-
anyag-kínálatból szinte mindenre rálelhetünk. A nem A kutya a vashiány miatt
ritkán összemosódó kategóriákból a következő felso- nyalja a fémtárgyakat
rolás nyújthat segítséget a teljesség igénye nélkül, de a
valóban lényeges alapok említésével:
FEHÉRJEFORRÁSOK:
● kazein (tejfehérje) vagy tejpor
● laktalbumin (ugyancsak tejfehérje)
● tojásalbumin (tojásfehérje)
● halliszt
● pisztrángtáp
● szójaliszt
● egyéb gabonalisztek
● vitamealo
14