Page 23 - aprilis
P. 23

gat-növekedést eredményeznek. Például a 14 milli-   A hazai tavakon a parafa betétek felhasználásával
            méteres golyócskákból 16 milliméteresek lesznek.  készült lebegő bojlikat szeretem használni. Ameny-
        5. Forrósítsunk fel egy teflonbevonatú serpenyőt.     nyiben 18 milliméteres bojlikat szeretnék készíteni,
        6. Tegyünk kb. húsz darab bojlit a serpenyőbe és fo- 12 milliméteres parafa golyócskára lesz szükségem.
            lyamatosan forgassuk őket.                        Ezek a parafa bogyók biztosítják, hogy a lebegő boj-
        7.  Két- három perc elteltével a bojlik színe elkezd sö- lik mérete teljesem megegyező legyen az etetéshez
            tétedni és térfogatuk megnövekedik.               használt  hagyományosakéval.  Az  így  készült  bojlik
        8. További két perc sütést követően teljesen megke- mentesítenek a lebegésük próbálgatásának izzasztó
            ményednek, mint valami kis kavicsok. Ekkor leve- percei alól, mivel a parafa betétes bojlik mindig le-
            hetjük a tűzről. Egy száraz konyharuhára szedjük ki begnek.
            őket a serpenyőből és hagyjuk kihűlni.              Azt,  hogy  polisztirén  vagy  parafa  golyócskákat  ül-
        9. Miután kihűltek beszórhatjuk őket az illatukat, ízü-  tetünk-e  a  bojlik  belsejébe,  a  bojlikeverék  milyensé-
            ket fokozó porokkal.                              ge  dönti  el.  A  vékony,  könnyebb  keverékekhez  po-
                                                              lisztirént, míg a vastag, nehezebb keverékhez parafát
        A HAGYOMÁNYOS SÜTŐBEN                                 javaslok. Jómagam már a gyártás idején egy kis ólmot
        1. Megformázzuk és megfőzzük a bojlikat, ebben az is teszek a bojlijaim közepébe, ezáltal teszem őket ke-
            esetben is figyeljünk   arra, hogy kisebbre gyárt-  vésbé lebegővé. Ez azért fontos, mert ebben az eset-
            suk őket, mint amekkorán majd készen szeretnénk   ben csak egy egészen picike ólomsörétre van szüksé-
            látni. A folyékony aromákból használjunk kétszer gem a hóember szerelék kiegyensúlyozásához.
            annyit,  mint  amennyit  a  hagyományos  bojlikhoz  Függetlenül attól, hogy a fentiek közül melyik mód-
            szoktunk.                                         szert választjuk a lebegő bojlik legyártásához, fontos,
        2. Tegyük a bojlikat egy tepsibe és süssük őket köze-  hogy csalink mindaddig őrizze meg lebegő tulajdonsá-
            pes lángon hozzávetőleg 15- 20 percig.            gát, amíg erre szükségünk van. Hideg vizekben ez 12
        3. Időnként mozgassuk meg őket, hogy nehogy lera-     órát jelenthet, esetenként még többet is. Ugyanakkor
            gadjanak vagy elégjenek.                          fontos az illatmegtartó képességük is. És lám elérke-
        4. Hagyjuk abba a sütést még mielőtt barnássá vál-    zünk a aromatúltengésben szenvedő lebegő bojlik kér-
                                                                                                                      pontyhorgászat
            nak. Szintén nagyon kemény bojlikat kapunk, ame-  déséhez is. Ez viszont már egy következő írás témája
            lyeket nehezen tudunk majd kifúrni, viszont selyem  lesz.
            cérnával a horoghoz köthetjük.                                                            László Attila











           Joy bojli!                      jelleget ne aromával oldjuk meg. Épí-
                                           tettünk  egy  remek  tintahalas-rákos
                                           alapot,  amihez  hozzáadtunk  fűszeres
           FŰSZERES BOJLI, IDE VELE!  attraktorokat.  Szárított  Garnélarákot,
             Ki  ne  ismerné  a  fűszeres  csalik   Vizi  bolhát,  és  Krill-t  is  tartalmaz  a  is  felsorakoztattunk,  az  egyik  a  már
           jelentőségét,  fogósságát,  pont  ezért   rákos  alap,  ehhez  párosul  az  amúgy  jól  ismert  előemésztett  halliszt,  ami
           szinte   minden   horgásztáskában   is  nagyon  ingerlő  Tintahalliszt,  ezen  nagyon  ellenállhatatlanná  teszi  halas
           megtalálható  valamilyen  változatban.   összetevők sokasága miatt a készter-  íz vonalával a csalit. A másik pedig a
           Eredményesen használható a legtöbb   mék rendkívül könnyű és attraktív lett.  Lazac fehérje kivonat, mely lenyűgöző
           horgászvízen,  függetlenül  a  horgász-  További  kikönnyítése  nem  szükséges  gyorsasággal oldódik a vízben, magas
           módszertől. Had mutassuk be nektek   a csalinak, de persze lehet, ha valaki  aminosav  tartalma  miatt  a  kémiai
           a Dns Baits palettáján lévő kitűnő fű-  úgy  gondolja.  Ekkor  viszont  a  fel-  inger  azonnali,  hatása  miatt  biztos,
           szeres bojlit a Joy-t!          használt  könnyítéssel  együtt  okvetlen  hogy kapásunk lesz. Nem használtunk
                                           ellenőrizzük, nehogy túllőjünk a célon,  semmiféle  olajat  a  gyártásához,  min-
              A Joy Párolt Bojli egy fehérje dús   és  az  egész  előkét  lebegtessük  meg  den zsiradékot a felhasznált alapanya-
           fűszeres csali. Megalkotásakor fontos   csalistól! A fűszeres attraktorok között  gokból  nyertünk.  Garantáltan  magas
           szerepet töltött be az, hogy a fűszeres   a bojliban megtalálható a híres Robin  bel tartalom, válogatott minőségi alap-
                                           Red,  és  a  Robin  Gold  is  a  Haiths-től.  anyagokból.  Egész  évben  kitűnően
                                           Nem volt cél hogy csípős legyen így a  használható  minőségi  bojli!  Elérhető
                                           chili-t  kihagytuk  ebből  a  termékből,  kínálatunkban 18mm, 24mm, 30mm,-
                                           a  szerkezet  lazításához  pedig  egész  es párolt változatokban, és 24mm-es
                                           magvakat  is  felhasználtunk,  így  a  víz  Oldódó verzióban is.
                                           hamarabb  bejut  a  bojliba  kimosva  az
                                           értékes  összetevőket.  Magas  vízol-
                                           dékonyságú  alapanyagokból  kettőt           www.dnsbaits.hu




                                                                                                                   23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28