Page 23 - aprilis
P. 23
gat-növekedést eredményeznek. Például a 14 milli- A hazai tavakon a parafa betétek felhasználásával
méteres golyócskákból 16 milliméteresek lesznek. készült lebegő bojlikat szeretem használni. Ameny-
5. Forrósítsunk fel egy teflonbevonatú serpenyőt. nyiben 18 milliméteres bojlikat szeretnék készíteni,
6. Tegyünk kb. húsz darab bojlit a serpenyőbe és fo- 12 milliméteres parafa golyócskára lesz szükségem.
lyamatosan forgassuk őket. Ezek a parafa bogyók biztosítják, hogy a lebegő boj-
7. Két- három perc elteltével a bojlik színe elkezd sö- lik mérete teljesem megegyező legyen az etetéshez
tétedni és térfogatuk megnövekedik. használt hagyományosakéval. Az így készült bojlik
8. További két perc sütést követően teljesen megke- mentesítenek a lebegésük próbálgatásának izzasztó
ményednek, mint valami kis kavicsok. Ekkor leve- percei alól, mivel a parafa betétes bojlik mindig le-
hetjük a tűzről. Egy száraz konyharuhára szedjük ki begnek.
őket a serpenyőből és hagyjuk kihűlni. Azt, hogy polisztirén vagy parafa golyócskákat ül-
9. Miután kihűltek beszórhatjuk őket az illatukat, ízü- tetünk-e a bojlik belsejébe, a bojlikeverék milyensé-
ket fokozó porokkal. ge dönti el. A vékony, könnyebb keverékekhez po-
lisztirént, míg a vastag, nehezebb keverékhez parafát
A HAGYOMÁNYOS SÜTŐBEN javaslok. Jómagam már a gyártás idején egy kis ólmot
1. Megformázzuk és megfőzzük a bojlikat, ebben az is teszek a bojlijaim közepébe, ezáltal teszem őket ke-
esetben is figyeljünk arra, hogy kisebbre gyárt- vésbé lebegővé. Ez azért fontos, mert ebben az eset-
suk őket, mint amekkorán majd készen szeretnénk ben csak egy egészen picike ólomsörétre van szüksé-
látni. A folyékony aromákból használjunk kétszer gem a hóember szerelék kiegyensúlyozásához.
annyit, mint amennyit a hagyományos bojlikhoz Függetlenül attól, hogy a fentiek közül melyik mód-
szoktunk. szert választjuk a lebegő bojlik legyártásához, fontos,
2. Tegyük a bojlikat egy tepsibe és süssük őket köze- hogy csalink mindaddig őrizze meg lebegő tulajdonsá-
pes lángon hozzávetőleg 15- 20 percig. gát, amíg erre szükségünk van. Hideg vizekben ez 12
3. Időnként mozgassuk meg őket, hogy nehogy lera- órát jelenthet, esetenként még többet is. Ugyanakkor
gadjanak vagy elégjenek. fontos az illatmegtartó képességük is. És lám elérke-
4. Hagyjuk abba a sütést még mielőtt barnássá vál- zünk a aromatúltengésben szenvedő lebegő bojlik kér-
pontyhorgászat
nak. Szintén nagyon kemény bojlikat kapunk, ame- déséhez is. Ez viszont már egy következő írás témája
lyeket nehezen tudunk majd kifúrni, viszont selyem lesz.
cérnával a horoghoz köthetjük. László Attila
Joy bojli! jelleget ne aromával oldjuk meg. Épí-
tettünk egy remek tintahalas-rákos
alapot, amihez hozzáadtunk fűszeres
FŰSZERES BOJLI, IDE VELE! attraktorokat. Szárított Garnélarákot,
Ki ne ismerné a fűszeres csalik Vizi bolhát, és Krill-t is tartalmaz a is felsorakoztattunk, az egyik a már
jelentőségét, fogósságát, pont ezért rákos alap, ehhez párosul az amúgy jól ismert előemésztett halliszt, ami
szinte minden horgásztáskában is nagyon ingerlő Tintahalliszt, ezen nagyon ellenállhatatlanná teszi halas
megtalálható valamilyen változatban. összetevők sokasága miatt a készter- íz vonalával a csalit. A másik pedig a
Eredményesen használható a legtöbb mék rendkívül könnyű és attraktív lett. Lazac fehérje kivonat, mely lenyűgöző
horgászvízen, függetlenül a horgász- További kikönnyítése nem szükséges gyorsasággal oldódik a vízben, magas
módszertől. Had mutassuk be nektek a csalinak, de persze lehet, ha valaki aminosav tartalma miatt a kémiai
a Dns Baits palettáján lévő kitűnő fű- úgy gondolja. Ekkor viszont a fel- inger azonnali, hatása miatt biztos,
szeres bojlit a Joy-t! használt könnyítéssel együtt okvetlen hogy kapásunk lesz. Nem használtunk
ellenőrizzük, nehogy túllőjünk a célon, semmiféle olajat a gyártásához, min-
A Joy Párolt Bojli egy fehérje dús és az egész előkét lebegtessük meg den zsiradékot a felhasznált alapanya-
fűszeres csali. Megalkotásakor fontos csalistól! A fűszeres attraktorok között gokból nyertünk. Garantáltan magas
szerepet töltött be az, hogy a fűszeres a bojliban megtalálható a híres Robin bel tartalom, válogatott minőségi alap-
Red, és a Robin Gold is a Haiths-től. anyagokból. Egész évben kitűnően
Nem volt cél hogy csípős legyen így a használható minőségi bojli! Elérhető
chili-t kihagytuk ebből a termékből, kínálatunkban 18mm, 24mm, 30mm,-
a szerkezet lazításához pedig egész es párolt változatokban, és 24mm-es
magvakat is felhasználtunk, így a víz Oldódó verzióban is.
hamarabb bejut a bojliba kimosva az
értékes összetevőket. Magas vízol-
dékonyságú alapanyagokból kettőt www.dnsbaits.hu
23