Page 22 - aprilis
P. 22

A SERPENYŐBEN
                                                                             Ez  a  módszer  Alan  Taylor,  a  híres
                                                                             pontyhorgász  révén  vált  ismerté.
                                                                             Egyes cégek két speciális alapanyagot
                                                                             gyártanak az e módszerrel készülő le-
                                                                             begő bojlik készítéséhez, pop- up ke-
                                                                             veréket és pop- up olajat.
         www.horgaszkalandok.hu
                                                                                1.  Egy  edénybe  adagoljunk  egy
                                                                             tojáshoz 5 ml pop- up olajat és kétszer
                                                                             annyi aromát, mint amennyit a hagyo-
                                                                             mányos bojlikhoz szoktunk használni.
                                                                                2.  Kavarjuk alaposan össze ezeket
                                                                             az  alkotóelemeket,  mindaddig  amíg
                                                                             egy homogén keveréket nem kapunk.
                                                                                3.  Fokozatosan adjuk hozzá a spe-
                                                                             ciális pop-up keveréket és újból kavar-
                                                                             juk össze alaposan.
                                                                                4.  Az  így  kapott  masszából  for-
                               s
                               l
                             e
                                z
                                  n
                                   e
                                 í
             ak
                       k
                       i
                  , am
                        o
               r
                          r a f
                an
                                    n h
                                               n
                                             u
                                            z
                                                k
          Gyakran, amikor a felszínen horgászunk                             mázzunk golyócskákat. Ebben az eset-
          G
            y
                                         gás
                                        r
                                       o
                                k
                                       ak e
                         l e
                                 , a h
                       l
                                      al
                       le
                              ü
                             t
                               n
                                           lő
                           t
                                              y
                            e
                                             n
                    de
           s ál
                 e
               at
          é
               l
                  le
          és állateledellel etetünk, a halak előny- -                        ben is kisebbeket, mint amekkorának
                              g
                                    l
                                   j
                               ő b
          b
                                      at
          ben részesítik a lebegő bojlikat                                   a kész csalikat szánjuk, ugyanis sütés
                                  o
            e
                                    i
                   s
                  e
                 z
                    í
                     ti
                      k a le
                s
             n r
                                     k
                             e
               é
                           b
                                                                             közben  a  bojlik  15  százaléknyi  térfo-
        lálkozást  és  az  elszórtan  előforduló  táplálékot
        keresik, egyetlen lebegő csali átütő sikert hoz-
        hat.
     pontyhorgászat  A MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN
        A LEBEGŐ BOJLIK GYÁRTÁSA
        Létezik egy módszer, amellyel igencsak kemény
        állagú, lebegő képességét sokáig megőrző bojli-
        kat gyárthatunk.
        1.  Mint  ahogy  azt  általában  szoktuk,  for-
            máljuk meg a bojlikat, majd főzzük meg
            őket  (hagyományos  süllyedő  bojlikat
            gyártsunk).  Figyeljünk  arra,  hogy  azok
            a  golyócskák,  amelyeket  majd  a  sütőbe
            helyezve lebegővé varázsolunk kisebbek
            legyenek,  mint  amekkorának  kész  álla-
            potukban  szánjuk.  A  mikrohullámok  ha-
            tására a bojlik ugyanis megnövekednek.
            Amennyiben 18 milliméteres lebegő boj-
            likat szeretnénk gyártani, akkor 14 milli-
            métereseket  vagy  még  kisebbeket  for-
            mázzunk.
        2.  Tegyünk  öt,  hat  bojlit  a  sütőbe.  Süssük
            őket  három  egyperces  szakaszban  maxi-
            mális  fokozaton.  Figyeljünk  arra,  hogy  ha
            túl gyorsan sülnek elhasadhatnak. Érdemes
            néhányszor kísérletezni, hogy rájöjjünk, mi-
            lyen fokozaton és mennyi ideig kell a sütő-
            ben tartanunk csalinkat.
        3.  A mikrohullámú sütőben elkészített pop-up
            bojlik nagyon szárazak. Ez azt jelenti, hogy
            nagyon sokáig megőrzik a szavatosságukat
            és igencsak jól szívják fel a különböző aro-
            mákat. Mivel nagyon kemények nehéz őket        Ha messzire dobunk elég
                                                                  s
                                                                    i
                                                                   z
                                                                             k e
                                                                                lé
                                                                                  g
                                                                            n
                                                           Ha m
                                                                 s
                                                                e
                                                                           u
                                                                     e d
                                                                    r
                                                                         b
                                                                        o
            fúróval kilyukasztani, sokkal könnyebb a ho-   e g y s z e m p op - u p
                                                           egy szem pop-up
            roghoz kötni egy darab selyemcérnával.
    22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27