Page 22 - aprilis
P. 22
A SERPENYŐBEN
Ez a módszer Alan Taylor, a híres
pontyhorgász révén vált ismerté.
Egyes cégek két speciális alapanyagot
gyártanak az e módszerrel készülő le-
begő bojlik készítéséhez, pop- up ke-
veréket és pop- up olajat.
www.horgaszkalandok.hu
1. Egy edénybe adagoljunk egy
tojáshoz 5 ml pop- up olajat és kétszer
annyi aromát, mint amennyit a hagyo-
mányos bojlikhoz szoktunk használni.
2. Kavarjuk alaposan össze ezeket
az alkotóelemeket, mindaddig amíg
egy homogén keveréket nem kapunk.
3. Fokozatosan adjuk hozzá a spe-
ciális pop-up keveréket és újból kavar-
juk össze alaposan.
4. Az így kapott masszából for-
s
l
e
z
n
e
í
ak
k
i
, am
o
r
r a f
an
n h
n
u
z
k
Gyakran, amikor a felszínen horgászunk mázzunk golyócskákat. Ebben az eset-
G
y
gás
r
o
k
ak e
l e
, a h
l
al
le
ü
t
n
lő
t
y
e
n
de
s ál
e
at
é
l
le
és állateledellel etetünk, a halak előny- - ben is kisebbeket, mint amekkorának
g
l
j
ő b
b
at
ben részesítik a lebegő bojlikat a kész csalikat szánjuk, ugyanis sütés
o
e
i
s
e
z
í
ti
k a le
s
n r
k
e
é
b
közben a bojlik 15 százaléknyi térfo-
lálkozást és az elszórtan előforduló táplálékot
keresik, egyetlen lebegő csali átütő sikert hoz-
hat.
pontyhorgászat A MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN
A LEBEGŐ BOJLIK GYÁRTÁSA
Létezik egy módszer, amellyel igencsak kemény
állagú, lebegő képességét sokáig megőrző bojli-
kat gyárthatunk.
1. Mint ahogy azt általában szoktuk, for-
máljuk meg a bojlikat, majd főzzük meg
őket (hagyományos süllyedő bojlikat
gyártsunk). Figyeljünk arra, hogy azok
a golyócskák, amelyeket majd a sütőbe
helyezve lebegővé varázsolunk kisebbek
legyenek, mint amekkorának kész álla-
potukban szánjuk. A mikrohullámok ha-
tására a bojlik ugyanis megnövekednek.
Amennyiben 18 milliméteres lebegő boj-
likat szeretnénk gyártani, akkor 14 milli-
métereseket vagy még kisebbeket for-
mázzunk.
2. Tegyünk öt, hat bojlit a sütőbe. Süssük
őket három egyperces szakaszban maxi-
mális fokozaton. Figyeljünk arra, hogy ha
túl gyorsan sülnek elhasadhatnak. Érdemes
néhányszor kísérletezni, hogy rájöjjünk, mi-
lyen fokozaton és mennyi ideig kell a sütő-
ben tartanunk csalinkat.
3. A mikrohullámú sütőben elkészített pop-up
bojlik nagyon szárazak. Ez azt jelenti, hogy
nagyon sokáig megőrzik a szavatosságukat
és igencsak jól szívják fel a különböző aro-
mákat. Mivel nagyon kemények nehéz őket Ha messzire dobunk elég
s
i
z
k e
lé
g
n
Ha m
s
e
u
e d
r
b
o
fúróval kilyukasztani, sokkal könnyebb a ho- e g y s z e m p op - u p
egy szem pop-up
roghoz kötni egy darab selyemcérnával.
22