Page 28 - augusztus
P. 28
akarjuk, még meg tudjuk színezni vagy íze-
síteni, de ez szerintem nem szükséges.
ETETŐANYAG KRUMPLIPÜRÉBŐL
Amikor a krumplit csaliként szeretnénk
alkalmazni, akkor már magának az ete-
tőanyagnak is tartalmaznia kell krumplit,
www.horgaszkalandok.hu
így erőteljesebb vonzást érünk el vele. Erre
a célra jól meg kell főzni vagy használha-
tunk tejben áztatott krumpli pelyhet és
zsemlemorzsa keveréket is. Tulajdonkép-
pen a vége egyfajta zsemlemorzsás püré
lesz, amelyben a tej nedvesítőként szere-
pel, de ugyanakkor vonzó tulajdonságok-
kal ruházza fel azt. Elkészítése roppantul
könnyű és hatékony. A receptet meg lehet
bolondítani egy kis őrölt kendermaggal és
kukoricaliszttel is.
A fent bemutatott etetőanyaghoz egy
kilogramm nyers krumplit kell számolni,
amelyet meghámozunk, majd apró dara-
bokra vágunk (1 cm-nél kisebb kockákra) és
Felkockázás előtt a krumplit csak ezután adagoljuk a többihez. Már az
pucoljuk meg alapetetés elvégzésekor alaposan etessünk
be vele, hogy a későbbiekben ne zavarjuk
Tehát, amint azt fentebb is említettem, a krumplit meg a beérkezett nagyobb halakat, ugyanis beletelhet
csaliként vagy etetőanyagként is felhasználhatjuk főz- egy kis időbe, mire megjelennek. De garantálom, ha
horgászcsalik percig kell főzni, időnként megforgatva, egy késsel pe- tést! Amikor krumpli alapú vagy magvas etetőanyagot
ve vagy akár nyersen is. Közepes lángon körülbelül 20 rátalálnak, akkor alig hagyják el a jó kis krumplis ete-
dig megszurkálva, hogy a puhaságát ellenőrizni tudjuk. használunk, a halak nehezen találnak rá, de később
Akkor jó, amikor a kés hegye nem túl könnyen hatol a nem hagyják el könnyen az etetőhelyet.
krumpliba, viszont vigyázzunk arra is, hogy a héja ne
hasadjon ki. A főző vízbe különböző ízesítőanyagokat is HOGYAN HORGÁSZUNK?
lehet adagolni, mint például fokhagyma olajat, kender- Nyers krumplival a horgon akár nagyobb távolságra is
mag olajat, más folyékony adalékanyagokat, vagy csak horgászhatunk, ezzel szemben a főtt krumplival nem
egyszerűen cukrot. Miután megfőtt, a főzési folyamat igazán lehet ugyanezt tenni, ugyanis nehezebben áll
leállításának érdekében a burgonyát hideg vízzel leöb- meg a horgon, emiatt a hatótávolsága is korlátozott.
lítjük és pár órára hűtőbe tesszük.
Erre a folyamatra azért van szükség,
mert így horogállóbb lesz.
Mivel a nyers krumplinak nincs a
halak számára vonzó íze vagy illata,
ezért elő kell készíteni azt. A követ-
kezőkben egy egyszerű receptet írok
le, a nyers krumpli csaliként való fel-
tálalásához:
- a gumókat szükség szerint apró
darabokra (kockákra, golyókra, szele-
tekre) vágjuk. A feldarabolt krumplit
egy légmentesen záródó dobozba
tesszük, majd porcukorral megszór-
juk. A minél egyenletesebb íz eléré-
sének érdekében, azt javaslom, hogy
a krumplit még feldarabolás előtt
hámozzuk meg. Az így előkészített
krumplit szobahőmérsékleten 12
órán át állni hagyjuk, mely idő alatt
a krumpli darabkák gumis állagot A feldarabolt krumplit egy légmentesen záródó
kapnak és megbarnulnak. Utólag, ha dobozba tesszük, majd porcukorral szórjuk meg
28