Page 28 - augusztus
P. 28

akarjuk, még meg tudjuk színezni vagy íze-
                                                                        síteni, de ez szerintem nem szükséges.

                                                                        ETETŐANYAG KRUMPLIPÜRÉBŐL
                                                                        Amikor a krumplit csaliként szeretnénk
                                                                        alkalmazni,  akkor  már  magának  az  ete-
                                                                        tőanyagnak  is  tartalmaznia  kell  krumplit,
         www.horgaszkalandok.hu
                                                                        így erőteljesebb vonzást érünk el vele. Erre
                                                                        a célra jól meg kell főzni vagy használha-
                                                                        tunk  tejben  áztatott  krumpli  pelyhet  és
                                                                        zsemlemorzsa keveréket is. Tulajdonkép-
                                                                        pen  a  vége  egyfajta  zsemlemorzsás  püré
                                                                        lesz, amelyben a tej nedvesítőként szere-
                                                                        pel,  de  ugyanakkor  vonzó  tulajdonságok-
                                                                        kal ruházza fel azt. Elkészítése roppantul
                                                                        könnyű és hatékony. A receptet meg lehet
                                                                        bolondítani egy kis őrölt kendermaggal és
                                                                        kukoricaliszttel is.
                                                                           A  fent  bemutatott  etetőanyaghoz  egy
                                                                        kilogramm  nyers  krumplit  kell  számolni,
                                                                        amelyet  meghámozunk,  majd  apró  dara-
                                                                        bokra vágunk (1 cm-nél kisebb kockákra) és
          Felkockázás előtt a krumplit                                  csak ezután adagoljuk a többihez. Már az
          pucoljuk meg                                                  alapetetés elvégzésekor alaposan etessünk
                                                                        be vele, hogy a későbbiekben ne zavarjuk
           Tehát, amint azt fentebb is említettem, a krumplit  meg a beérkezett nagyobb halakat, ugyanis beletelhet
        csaliként vagy etetőanyagként is felhasználhatjuk főz- egy kis időbe, mire megjelennek. De garantálom, ha
     horgászcsalik  percig kell főzni, időnként megforgatva, egy késsel pe- tést! Amikor krumpli alapú vagy magvas etetőanyagot
        ve vagy akár nyersen is. Közepes lángon körülbelül 20  rátalálnak, akkor alig hagyják el a jó kis krumplis ete-

        dig megszurkálva, hogy a puhaságát ellenőrizni tudjuk.  használunk,  a  halak  nehezen  találnak  rá,  de  később
        Akkor jó, amikor a kés hegye nem túl könnyen hatol a  nem hagyják el könnyen az etetőhelyet.
        krumpliba, viszont vigyázzunk arra is, hogy a héja ne
        hasadjon ki. A főző vízbe különböző ízesítőanyagokat is  HOGYAN HORGÁSZUNK?
        lehet adagolni, mint például fokhagyma olajat, kender-  Nyers krumplival a horgon akár nagyobb távolságra is
        mag olajat, más folyékony adalékanyagokat, vagy csak  horgászhatunk, ezzel szemben a főtt krumplival nem
        egyszerűen cukrot. Miután megfőtt, a főzési folyamat  igazán lehet ugyanezt tenni, ugyanis nehezebben áll
        leállításának érdekében a burgonyát hideg vízzel leöb-  meg a horgon, emiatt a hatótávolsága is korlátozott.
        lítjük  és  pár  órára  hűtőbe  tesszük.
        Erre a folyamatra azért van szükség,
        mert így horogállóbb lesz.
           Mivel a nyers krumplinak nincs a
        halak számára vonzó íze vagy illata,
        ezért elő kell készíteni azt. A követ-
        kezőkben egy egyszerű receptet írok
        le, a nyers krumpli csaliként való fel-
        tálalásához:
           - a gumókat szükség szerint apró
        darabokra (kockákra, golyókra, szele-
        tekre) vágjuk. A feldarabolt krumplit
        egy  légmentesen  záródó  dobozba
        tesszük,  majd  porcukorral  megszór-
        juk. A minél egyenletesebb íz eléré-
        sének érdekében, azt javaslom, hogy
        a  krumplit  még  feldarabolás  előtt
        hámozzuk  meg.  Az  így  előkészített
        krumplit  szobahőmérsékleten  12
        órán át állni hagyjuk, mely idő alatt
        a krumpli darabkák gumis állagot      A feldarabolt krumplit egy légmentesen záródó
        kapnak és megbarnulnak. Utólag, ha    dobozba tesszük, majd porcukorral szórjuk meg

    28
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32