Page 14 - februar
P. 14

formulák tartalmaznak sót, növé-
           A műcsali tulajdonképpen                                               nyi kivonatokat, vagy magvakat.
           nem más, mint egy a raga-                                              Az ingerlőknek egy olyan kategó-
           dozó hal érzékeinek címzett                                            riája is van, mely a fehérjék jelen-
           ingercsomag                                                            létére épül. Az olajos kivonat tar-
                                                                                  talmaz aminosavakat, természe-
                                                                                  tes fehérjéket, majd ezeket ösz-
         www.horgaszkalandok.hu
                                                                                  szekeverik egy fixálóval, melynek
                                                                                  alapja a vízben is helytálló, sűrű
                                                                                  olaj. A fehérje és az aminosav el-
                                                                                  válik az olajtól, gyorsan oldódva a
                                                                                  vízben. A fixálás mellett, az olajos
                                                                                  kivonat elfedi a negatív elemeket
                                                                                  a csalin.
                                                                                    Kutatások bizonyítják, hogy a
                                                                                  ragadozó átlagosan 1-2 másod-
                                                                                  percig  tartja  szájában  a  csalit,
                                                                                  abban  az  esetben,  ha  nem  fo-
                                                                                  gadja el az ízét és az illatát. Ha a
                                                                                  csali ingerlőt is tartalmaz, akkor
                                                                                  akár 30 másodpercig is tarthatja
                                                                                  a szájában. Azok a csalik, ame-
                                                                                  lyek nem tartalmaznak ízt és il-
                                                                                  latot, negatív ízlelő és szagló jel-
                                                                                  lemzőkkel  rendelkeznek.  Nem
        stabil, a hal addig keresi, amíg megtalálja. Csukánál, a  mondom,  hogy  kóstolják  meg,  de  próbálják  meg
     pergetőhorgászat  hanem  egy  éles  felszólító  információ  közvetítéséről.  szélek. Ezt az elégtelenséget a legnagyobb rugalmas
        forrás mozgó és rövid ideig hat. Itt nincs szó etetésről,  megszagolni, és akkor érteni fogják, hogy miről is be-

        Más szóval a békés halaknál vonzókról beszélünk, míg  csaligyártók (twister gyártók) vették észre. Az ilyen
                                                              műcsaligyártó  cégek,  olyan  „aromákat”  fejlesztet-
        a ragadozóknál ingerekről.
           Mint láttuk, a csali által közvetített ízlelő és szagló  tek ki, amit a horgásznak kell feltennie a horgászat
        információk tartalmaznak élelemmel kapcsolatos pozi- helyszínén.  Ezeket  az  anyagokat  fajtól  függően  kell
        tív elemeket, de ugyanakkor kívülről jövő negatív ele- kiválasztani, de nem kell kizárólag a gyártó tanácsai
        meket is. A horgász dohányzik, illatosítószereket, mo- szerint cselekedni. Az ingerlőket a csali teljes felületé-
        sószert használ. Mindezek valami módon kapcsolatba  re kell felvinni. Néhány a leghíresebb és a legnépsze-
        kerülnek a kezével és onnan a
        csalival. Ha a hal ilyesmit érez,
        rögtön odébb áll. Az ingerlők-
        nek az a szerepe, hogy növel-
        jék  a  csali  hatékonyságát  és
        elrejtsék az embertől érkező, a
        hal számára kellemetlen anya-
        gokat.
           Manapság a gyártók „titkos
        formulákkal” versengenek a
        piacon. Ezek az ingerlők, gyár-
        tótól  függetlenül,  nagyon  vál-
        tozatosak,  az  összetételük  te-
        kintetében lehetnek folyékony
        vagy  gél  formájúak.  Általában
        a csali anyagába keverve jelen-
        nek meg, vagy léteznek olyan
        variációk is, amikor utólag be-
        fecskendezve  stb.  kerülnek  a
        műcsali anyagába. A különbö-                                                   Én minden horgászat előtt
        ző  formulákban  található  ösz-                                             bekenem ugyanazzal az in-
        szetevők,  természetes  kivona-                                             gerlővel a kezem, amit hasz-
        tokat  tartalmaznak:  hal,  rák,                                            nálok, majd lemosom vízzel
        féreg, más vízi élőlények. Más

    14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19