Page 14 - februar
P. 14
formulák tartalmaznak sót, növé-
A műcsali tulajdonképpen nyi kivonatokat, vagy magvakat.
nem más, mint egy a raga- Az ingerlőknek egy olyan kategó-
dozó hal érzékeinek címzett riája is van, mely a fehérjék jelen-
ingercsomag létére épül. Az olajos kivonat tar-
talmaz aminosavakat, természe-
tes fehérjéket, majd ezeket ösz-
www.horgaszkalandok.hu
szekeverik egy fixálóval, melynek
alapja a vízben is helytálló, sűrű
olaj. A fehérje és az aminosav el-
válik az olajtól, gyorsan oldódva a
vízben. A fixálás mellett, az olajos
kivonat elfedi a negatív elemeket
a csalin.
Kutatások bizonyítják, hogy a
ragadozó átlagosan 1-2 másod-
percig tartja szájában a csalit,
abban az esetben, ha nem fo-
gadja el az ízét és az illatát. Ha a
csali ingerlőt is tartalmaz, akkor
akár 30 másodpercig is tarthatja
a szájában. Azok a csalik, ame-
lyek nem tartalmaznak ízt és il-
latot, negatív ízlelő és szagló jel-
lemzőkkel rendelkeznek. Nem
stabil, a hal addig keresi, amíg megtalálja. Csukánál, a mondom, hogy kóstolják meg, de próbálják meg
pergetőhorgászat hanem egy éles felszólító információ közvetítéséről. szélek. Ezt az elégtelenséget a legnagyobb rugalmas
forrás mozgó és rövid ideig hat. Itt nincs szó etetésről, megszagolni, és akkor érteni fogják, hogy miről is be-
Más szóval a békés halaknál vonzókról beszélünk, míg csaligyártók (twister gyártók) vették észre. Az ilyen
műcsaligyártó cégek, olyan „aromákat” fejlesztet-
a ragadozóknál ingerekről.
Mint láttuk, a csali által közvetített ízlelő és szagló tek ki, amit a horgásznak kell feltennie a horgászat
információk tartalmaznak élelemmel kapcsolatos pozi- helyszínén. Ezeket az anyagokat fajtól függően kell
tív elemeket, de ugyanakkor kívülről jövő negatív ele- kiválasztani, de nem kell kizárólag a gyártó tanácsai
meket is. A horgász dohányzik, illatosítószereket, mo- szerint cselekedni. Az ingerlőket a csali teljes felületé-
sószert használ. Mindezek valami módon kapcsolatba re kell felvinni. Néhány a leghíresebb és a legnépsze-
kerülnek a kezével és onnan a
csalival. Ha a hal ilyesmit érez,
rögtön odébb áll. Az ingerlők-
nek az a szerepe, hogy növel-
jék a csali hatékonyságát és
elrejtsék az embertől érkező, a
hal számára kellemetlen anya-
gokat.
Manapság a gyártók „titkos
formulákkal” versengenek a
piacon. Ezek az ingerlők, gyár-
tótól függetlenül, nagyon vál-
tozatosak, az összetételük te-
kintetében lehetnek folyékony
vagy gél formájúak. Általában
a csali anyagába keverve jelen-
nek meg, vagy léteznek olyan
variációk is, amikor utólag be-
fecskendezve stb. kerülnek a
műcsali anyagába. A különbö- Én minden horgászat előtt
ző formulákban található ösz- bekenem ugyanazzal az in-
szetevők, természetes kivona- gerlővel a kezem, amit hasz-
tokat tartalmaznak: hal, rák, nálok, majd lemosom vízzel
féreg, más vízi élőlények. Más
14