Page 24 - marcius
P. 24
elején juttattuk a vízbe, a többit a helyben
A pipálás a ponty tartó etetésre tartogattuk. Csaliként cson-
kimerültségét jelzi tit és csemegekukoricát használtunk.
Az első negyven perc teljes kapásta-
lansága után a pánik kezdeti jeleit véltem
magamon felfedezni. A horgászatra két-
szer négy órát szántuk és nem szerettem
www.horgaszkalandok.hu
volna „beégni”. Az első kapás az egy szem
csemegekukoricával csalizott bolognai bo-
ton jelentkezett. Az úszó lassan elindult
oldalra, majd elmerült. A behúzás „ült” és
néhány perc múlva egy szép pontyocska
„pihegett” a kiemelő szákban.
Mivel vékony, 12-es zsinórral és kicsi,
16-os horoggal horgásztunk az „akasztást”
is érzéssel kellett végrehajtani Inkább ne-
vezném behúzásnak, mint bevágásnak, a
lényege pedig az, hogy a botot felemelve
ólmokat 10 centiméterenként rögzítettük egymástól. megfeszítjük a zsinórt. Miután a halakat megakasztot-
Az első ólom a horogtól 15-20 centiméterre helyez- tuk nagyon fontos, hogy gyorsan eltereljük az etetés
tük el, klasszikus osztott súlyozással. Így a halak alig helyéről, nehogy a fárasztás alatt az etetésünkön lévő
éreznek ellenállást, amikor felveszik a csalizott horgot. halakat szétzavarjuk. Ezért az első pillanatokban a ha-
Külön horogelőkét nem használtunk, a 16-os szintén lat valamelyik oldalra húzzuk. Némi gyakorlás után el-
jó minőségű horgokat közvetlenül a főzsinórra kötöt- érhetjük azt, hogy a hal arra menjen, amerre mi szeret-
tünk fel. Első hallásra kicsinek tűnhet, sokan eddig csak nénk. Ne kényszerítsük azonnal a víz tetejére, hagyjuk,
snecizésre használtak ekkora horgot, de nem kell félni, hogy a fenék közelében védekezzen. Így a hal nyugod-
pontyhorgászat rontottunk, de azokat sem a horog, hanem figyelmet- társuk horogra került. Amint gyengül a hal ereje, egy
meg fog akadni. A horgászatunk alatt csak két kapást tan fog viselkedni, hiszen a korán a felszínre kénysze-
rintett hal úgyis visszatör a mélybe. Ha ügyesen csi-
lenségünk miatt. A megakasztott halakat egytől egyig náljuk, a többi hal szinte észre sem veszi, hogy egyik
megszákoltuk, nem volt „veszteség a horgok jól tartot-
tak. Az „eresztéket” úgy állítottuk be, hogy a horog a erőteljesebb húzásra könnyen a felszínre kényszeríthe-
fenéken feküdjön, a jelzőólom pedig éppen érintse azt. tő. A hal fejét a vízből kiemelve a szákot alá lehet tolni
A kiszemelt horgászhelyen egy körülbelül négy és minden erőlködés és pacsálás nélkül ki lehet emelni.
négyzetméter területű 10 centiméteres mélyedés Nagy élmény ilyen finom szerelékkel több kilós ha-
található a tó medrében, mi is ide koncentráltuk az lakat fárasztani. A bot rugalmasságára nyugodtan
etetést. Etető anyagnak 3 kiló vaníliás átlag árfekvésű támaszkodhatunk, nem kell félni, nem fog eltörni!
keveréket használtunk, amibe egy kis angol morzsát, Nincs szebb látvány egy karikába hajló botnál! Két-há-
egy zacskó felolvasztott mirelit csemegekukoricát és rom kilós pontyot ki lehet venni anélkül, hogy az orsó
négy deci csontit kevertünk. Az angol morzsa még megszólalna! Miután kiemeltük a halat, bánjunk vele
tavalyról maradt, gondoltuk ártani biztosan nem árt. kíméletesen. A mai keresetek mellett azt sajnos nem
A csalogató anyag elkészítésénél több sza-
bályt kell betartanunk: mindig a vízparton
készítsük el a mixet, azzal a vízzel nedvesít-
ve, ahol horgászni fogunk. A horgon felkí-
nált csali mindig legyen a keverékben és az
etetőanyag nedvesítése is nagyon fontos.
Több lépcsőben keverjük és mindig a vizet
adagoljuk az etető anyaghoz, nem fordítva.
Akkor jó, ha egy erőteljes nyomásra a ke-
verék egy darabban marad, de utána egy
kis nyomás hatására szétesik. Így el tudjuk
juttatni a horgászhelyünkre anélkül, hogy a
levegőben ezer darabra esne szét, viszont
a fenékre érve azonnal kifejti csalogató ha-
tását. Arra is figyeljünk, hogy a kukoricát,
vagy egyéb más nedves adalékot a víz hoz-
záadása előtt adagoljuk a keverékbe, így el-
kerülhetjük az etetőanyag túlnedvesítését. No, ez már megvan
A csalogató anyag kétharmadát a horgászat
24