Page 24 - marcius
P. 24

elején juttattuk a vízbe, a többit a helyben
          A pipálás a ponty                                              tartó etetésre tartogattuk. Csaliként cson-
          kimerültségét jelzi                                            tit és csemegekukoricát használtunk.

                                                                           Az  első  negyven  perc  teljes  kapásta-
                                                                         lansága után a pánik kezdeti jeleit véltem
                                                                         magamon felfedezni. A horgászatra két-
                                                                         szer négy órát szántuk és nem szerettem
         www.horgaszkalandok.hu
                                                                         volna „beégni”. Az első kapás az egy szem
                                                                         csemegekukoricával csalizott bolognai bo-
                                                                         ton  jelentkezett.  Az  úszó  lassan  elindult
                                                                         oldalra, majd elmerült. A behúzás „ült” és
                                                                         néhány perc múlva egy szép pontyocska
                                                                         „pihegett” a kiemelő szákban.
                                                                           Mivel  vékony,  12-es  zsinórral  és  kicsi,
                                                                         16-os horoggal horgásztunk az „akasztást”
                                                                         is érzéssel kellett végrehajtani Inkább ne-
                                                                         vezném  behúzásnak,  mint  bevágásnak,  a
                                                                         lényege pedig az, hogy a botot felemelve
        ólmokat 10 centiméterenként rögzítettük egymástól.  megfeszítjük a zsinórt. Miután a halakat megakasztot-
        Az  első  ólom  a  horogtól  15-20  centiméterre  helyez-  tuk nagyon fontos, hogy gyorsan eltereljük az etetés
        tük el, klasszikus osztott súlyozással. Így a halak alig  helyéről, nehogy a fárasztás alatt az etetésünkön lévő
        éreznek ellenállást, amikor felveszik a csalizott horgot.  halakat szétzavarjuk. Ezért az első pillanatokban a ha-
        Külön horogelőkét nem használtunk, a 16-os szintén  lat valamelyik oldalra húzzuk. Némi gyakorlás után el-
        jó minőségű horgokat közvetlenül a főzsinórra kötöt-  érhetjük azt, hogy a hal arra menjen, amerre mi szeret-
        tünk fel. Első hallásra kicsinek tűnhet, sokan eddig csak  nénk. Ne kényszerítsük azonnal a víz tetejére, hagyjuk,
        snecizésre használtak ekkora horgot, de nem kell félni,  hogy a fenék közelében védekezzen. Így a hal nyugod-
     pontyhorgászat  rontottunk, de azokat sem a horog, hanem figyelmet-  társuk horogra került. Amint gyengül a hal ereje, egy
        meg fog akadni. A horgászatunk alatt csak két kapást  tan fog viselkedni, hiszen a korán a felszínre kénysze-
                                                              rintett hal úgyis visszatör a mélybe. Ha ügyesen csi-
        lenségünk miatt. A megakasztott halakat egytől egyig  náljuk, a többi hal szinte észre sem veszi, hogy egyik
        megszákoltuk, nem volt „veszteség a horgok jól tartot-
        tak. Az „eresztéket” úgy állítottuk be, hogy a horog a  erőteljesebb húzásra könnyen a felszínre kényszeríthe-
        fenéken feküdjön, a jelzőólom pedig éppen érintse azt.  tő. A hal fejét a vízből kiemelve a szákot alá lehet tolni
           A  kiszemelt  horgászhelyen  egy  körülbelül  négy  és minden erőlködés és pacsálás nélkül ki lehet emelni.
        négyzetméter  területű  10  centiméteres  mélyedés      Nagy élmény ilyen finom szerelékkel több kilós ha-
        található  a  tó  medrében,  mi  is  ide  koncentráltuk  az  lakat  fárasztani.  A  bot  rugalmasságára  nyugodtan
        etetést. Etető anyagnak 3 kiló vaníliás átlag árfekvésű  támaszkodhatunk,  nem  kell  félni,  nem  fog  eltörni!
        keveréket használtunk, amibe egy kis angol morzsát,  Nincs szebb látvány egy karikába hajló botnál! Két-há-
        egy  zacskó  felolvasztott  mirelit  csemegekukoricát  és  rom kilós pontyot ki lehet venni anélkül, hogy az orsó
        négy  deci  csontit  kevertünk.  Az  angol  morzsa  még  megszólalna!  Miután kiemeltük a halat, bánjunk vele
        tavalyról maradt, gondoltuk ártani biztosan nem árt.  kíméletesen. A mai keresetek mellett azt sajnos nem
        A csalogató anyag elkészítésénél több sza-
        bályt kell betartanunk: mindig a vízparton
        készítsük el a mixet, azzal a vízzel nedvesít-
        ve, ahol horgászni fogunk. A horgon felkí-
        nált csali mindig legyen a keverékben és az
        etetőanyag nedvesítése is nagyon fontos.
        Több lépcsőben keverjük és mindig a vizet
        adagoljuk az etető anyaghoz, nem fordítva.
        Akkor jó, ha egy erőteljes nyomásra a ke-
        verék egy darabban marad, de utána egy
        kis nyomás hatására szétesik. Így el tudjuk
        juttatni a horgászhelyünkre anélkül, hogy a
        levegőben ezer darabra esne szét, viszont
        a fenékre érve azonnal kifejti csalogató ha-
        tását. Arra is figyeljünk, hogy a kukoricát,
        vagy egyéb más nedves adalékot a víz hoz-
        záadása előtt adagoljuk a keverékbe, így el-
        kerülhetjük az etetőanyag túlnedvesítését.   No, ez már megvan
        A csalogató anyag kétharmadát a horgászat

    24
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29