Page 25 - januar
P. 25
Egy másik fontos szempont az aromák oldódásának
elősegítése. A hideg időszakban a pontyok lecsökkentik Ha nincs befagyva,
tevékenységüket, portyázásaik kisebb területekre korlá- akkor irány a víz
tozódnak. Tehát az aromának az a dolga, hogy a pontyot
ebből az „álló helyzetéből” kizökkentse. Hideg vizekben
azokat az aromákat ajánlom, melyek alapösszetételük-
ben egy vízben könnyen oldódó szert tartalmaznak.
Értelemszerűen kerülnünk kell az olajos oldószereket
tartalmazó aromákat, mivel az olajoknál leírt kicsapódá-
si tulajdonság rájuk is vonatkozik. Ezek hideg vizekben
hatástalanná válnak. Egy jó hidegvízi csali összeállításá-
ban egy olyan aromára van szükségünk, amely alacsony
hőmérsékleten is könnyen tud oldódni a vízben, ezért
erre az alkoholos vagy az észteres alapú aromák a leg-
ideálisabbak. Viszont ezek az aromák igen illékonyak, és
főzéskor el is párolognak, folyamatos problémát okozva
ezzel a horgásznak. És akkor hogyan tudjuk meggátolni tevő az aroma, melyeket oldékonyságuk függvényében
azt, hogy főzéskor ne párologjon el az aroma a bojliból? kell megválasztani. Ha ezeknek mind eleget teszünk és
A válasz egyszerű: nem kell megfőzni! Tehát még eggyel egy oldódó bojliba foglaljuk bele, megkaptuk az ideális
több érv az oldódó-bojlik javára, hiszen így az aroma tel- hideg időszakban bevethető bojlit.
jes harckészültségben meg tud maradni a bojliban. Az etetőanyag és a csali helyes kiválasztásával, vala-
Foglaljuk össze még egyszer: az igazán nagy pontyok mint a halak helyzetének lokalizálásával a téli horgásza-
hideg időben is táplálkoznak, az olyan mélységekben, tot sikeresen végre lehet hajtani. Ha szabad a víz, vagyis
ahol a hőmérséklet négy fok körül van. A horgászatukhoz nincs befagyott állapotban (a lékhorgászat itt most nem
alkalmas etetőanyag tápláló és főképpen jól emészthető jön szóba) és megvan a megfelelő mélysége, akkor min-
kell legyen. Az ajánlott hozzávalók: az egyik az előkezelt dig számíthatunk táplálkozó pontyokra, csak meg kell
pontyhorgászat
lisztek, melyeket úgy kell tálalnunk a halaknak, hogy találnunk őket.
azok előszeretettel fogyasszák. A másik ajánlott össze- László Attila
25