Page 25 - januar
P. 25

Egy másik fontos szempont az aromák oldódásának
        elősegítése. A hideg időszakban a pontyok lecsökkentik   Ha nincs befagyva,
        tevékenységüket, portyázásaik kisebb területekre korlá-  akkor irány a víz
        tozódnak. Tehát az aromának az a dolga, hogy a pontyot
        ebből az „álló helyzetéből” kizökkentse. Hideg vizekben
        azokat az aromákat ajánlom, melyek alapösszetételük-
        ben  egy  vízben  könnyen  oldódó  szert  tartalmaznak.
        Értelemszerűen  kerülnünk  kell  az  olajos  oldószereket
        tartalmazó aromákat, mivel az olajoknál leírt kicsapódá-
        si tulajdonság rájuk is vonatkozik. Ezek hideg vizekben
        hatástalanná válnak. Egy jó hidegvízi csali összeállításá-
        ban egy olyan aromára van szükségünk, amely alacsony
        hőmérsékleten is könnyen tud oldódni a vízben, ezért
        erre az alkoholos vagy az észteres alapú aromák a leg-
        ideálisabbak. Viszont ezek az aromák igen illékonyak, és
        főzéskor el is párolognak, folyamatos problémát okozva
        ezzel a horgásznak. És akkor hogyan tudjuk meggátolni  tevő az aroma, melyeket oldékonyságuk függvényében
        azt, hogy főzéskor ne párologjon el az aroma a bojliból?  kell megválasztani. Ha ezeknek mind eleget teszünk és
        A válasz egyszerű: nem kell megfőzni! Tehát még eggyel  egy oldódó bojliba foglaljuk bele, megkaptuk az ideális
        több érv az oldódó-bojlik javára, hiszen így az aroma tel-  hideg időszakban bevethető bojlit.
        jes harckészültségben meg tud maradni a bojliban.       Az etetőanyag és a csali helyes kiválasztásával, vala-
           Foglaljuk össze még egyszer: az igazán nagy pontyok  mint a halak helyzetének lokalizálásával a téli horgásza-
        hideg  időben  is  táplálkoznak,  az  olyan  mélységekben,  tot sikeresen végre lehet hajtani. Ha szabad a víz, vagyis
        ahol a hőmérséklet négy fok körül van. A horgászatukhoz  nincs befagyott állapotban (a lékhorgászat itt most nem
        alkalmas etetőanyag tápláló és főképpen jól emészthető  jön szóba) és megvan a megfelelő mélysége, akkor min-
        kell legyen. Az ajánlott hozzávalók: az egyik az előkezelt  dig  számíthatunk  táplálkozó  pontyokra,  csak  meg  kell
                                                                                                                      pontyhorgászat
        lisztek,  melyeket  úgy  kell  tálalnunk  a  halaknak,  hogy  találnunk őket.
        azok előszeretettel fogyasszák. A másik ajánlott össze-                                       László Attila




















































                                                                                                                   25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30