Page 24 - januar
P. 24
emészthető nyári bojlit nem biztos, hogy télen is elfo- a bojli felületén megkötnek, így egy burok keletkezik a
gyaszt a hal, ugyanis emésztése teljes mértékben függ bojli körül, amely meggátolja az aromák kibontakozását.
az adott víz hőmérsékletétől. Megtörténhet, hogy egy Következtetésképpen: a burok miatt a bojli vízhatlan lesz
nyáron használt igen hatékony és könnyen emészthető és mivel a víz nem juthat be, a vonzóanyagok sem tud-
bojli, a tél beálltával nem lesz elég vonzó a ponty szá- nak kijutni belőle.
mára. Nem tagadom a jelenség létezik, azonban ez a folya-
Az is igaz, hogy télen a pontyok ritkábban táplálkoz- mat csak akkor zajlik le, ha a horgász az alapkeveréké-
nak. Rendszerint, rövidke kis étvágyuk mindig egy bizo- ben nagyobb adag igen zsíros szardínia vagy szardella
nyos típusú táplálék felé irányul. Bármely ponty számára hallisztet használ, vagy nagyobb mennyiségű halolajat
a téli időszakban a legkeresettebb természetes táplálék- ad hozzá. Tehát a halliszt alapú bojlikat használhatjuk
forrás: az árvaszúnyog lárva. Ez pedig nem véletlen. És télen is, csak vigyázzunk arra, hogy milyen hallisztet és
hogy miért? Mert tápláló és könnyen emészthető. Ma- milyen halolajat használunk az alapkeverék elkészítésé-
ximális nyereség, minimális fáradtság! Hogyan tud egy nél. Merem állítani, - és ezt nemcsak én teszem -, hogy
pontyhorgász, e lárvához hasonló tápértékű és könnyen a hideg vízben a megfelelően elkészített halliszt alapú
bojli jobban „muzsikál”, több halat fog, mint az egyszerű
Télvíz idején is, minden madáreledel alapú bojli. A komplex hallisztek, mint pél-
zokszó nélkül asztalhoz dául az S Mix All Seasons a Nutrabaits-tól, a Red Herring
fárad a ponty a Solar-tól, vagy a Mainline által piacra dobott aktív ke-
verékek, minden télen eredményesen használhatók. Az
eredmények magukért beszélnek!
A ponty az ételemésztésre nem szán túl sok időt,
mivel emésztőszervei között nem találunk olyat, hogy
gyomor. Éppen ezért, ha egy könnyen összeroppantható
és nem túl kemény állagú bojlit tudunk felkínálni neki,
akkor azt gyorsabban meg tudja emészteni. Ezzel nem-
hogy ártunk, hanem éppen hogy segítünk neki. Mecha-
pontyhorgászat www.horgaszkalandok.hu
nikai szempontból nézve sok horgász úgy gondolja, hogy
egy bojli akkor jó, ha az könnyen be tud jutni a ponty
emésztőszervébe, azonban ha ez bojli túl kemény, akkor
a ponty nehezen tudja összeroppantani és így kevésbé
lesz jól emészthető. Tehát mechanikai szempontból néz-
ve az a jó bojli, amelyet a ponty minden nehézség nélkül
el tud ropogtatni, éppen ezért a madáreledelek (CLO,
Meggablend, Nectarblend, Red Factor és mások) elen-
gedhetetlen összetevői bármelyik könnyen emészthető
keveréknek.
Fontos előrelépést és fejlődést jelentett az oldó-
dó-bojlik megjelenése a piacon. Az elnevezés nem egé-
szen pontos, mivel a bojli egy főtt anyagot jelent, viszont
ezeket az oldódó-bojlikat nem főzik. Semmi baj, hiszen
annyira hasonlítanak a főzött társaikra, hogy nyugodtan
Ha jó a csali van nevezhetjük így is őket.
eredmény is Az emészthetőség terén, a pelleteken kívül, nem is-
merek más olyan csalit, amely felvenné a versenyt az
oldódó bojlival. Összetételük nem kemény, inkább ru-
emészthető csalit előállítani? A megoldás a tápláló és galmasnak mondható. Ugyanolyan keverékből készül-
könnyen emészthető lisztfélék használatában rejlik, mint nek, mint a hagyományos bojlik, csak tojás helyett egy
például az enzimekkel előkezelt hallisztek, (mondhat- instant (oldódó) kötőanyagot használnak. Az én ked-
juk úgyis, hogy előemésztett), amelyek emészthetőség venc kötőanyagom egy saját készítésű kukorica kivonat,
szempontjából majdnem 100%-ak. Ezek tápértéke két- melynek két fontos alkotóeleme van: egy energiaforrás,
szer nagyobb, mint a hagyományos liszteké, ezért fele- amely a lehető legegyszerűbben van tálalva és a ponty
annyi energia felhasználása mellett, a ponty dupla nye- is könnyen emészti, a másik alkotóelem egy természe-
reséget kap. tes emulgeáló szer, amely az olajokat segíti a vízzel való
Halliszt télen? Hogyan? Nem azt tanultuk a ponty- keveredésben. Amint látják, kötőanyagom segítségével
horgászat magas iskolájában, hogy a hideg évszakban két olyan fontos problémát oldottam meg, amelyek
kerülni kell a halliszt alapú keverékek használatát? So- döntően befolyásolják a hidegvízi etetőanyagok haté-
kan úgy tartják, hogy a hideg vízben a halliszt lelassítja konyságát. Az oldódó bojlikkal, a hideg vizekben alkal-
a folyékony vonzóanyagok elterjedését. Ezt a jelenséget mazott etetőanyagok problémája, majdnem teljesen
azzal magyarázzák, hogy a hallisztből kicsapódó olajok kiküszöbölődik.
24