Page 24 - januar
P. 24

emészthető nyári bojlit nem biztos, hogy télen is elfo-  a bojli felületén megkötnek, így egy burok keletkezik a
        gyaszt a hal, ugyanis emésztése teljes mértékben függ  bojli körül, amely meggátolja az aromák kibontakozását.
        az adott víz hőmérsékletétől. Megtörténhet, hogy egy  Következtetésképpen: a burok miatt a bojli vízhatlan lesz
        nyáron használt igen hatékony és könnyen emészthető  és mivel a víz nem juthat be, a vonzóanyagok sem tud-
        bojli, a tél beálltával nem lesz elég vonzó a ponty szá-  nak kijutni belőle.
        mára.                                                   Nem tagadom a jelenség létezik, azonban ez a folya-
           Az is igaz, hogy télen a pontyok ritkábban táplálkoz-  mat csak akkor zajlik le, ha a horgász az alapkeveréké-
        nak. Rendszerint, rövidke kis étvágyuk mindig egy bizo-  ben nagyobb adag igen zsíros szardínia vagy szardella
        nyos típusú táplálék felé irányul. Bármely ponty számára  hallisztet  használ,  vagy  nagyobb  mennyiségű  halolajat
        a téli időszakban a legkeresettebb természetes táplálék-  ad  hozzá.  Tehát  a  halliszt  alapú  bojlikat  használhatjuk
        forrás: az árvaszúnyog lárva. Ez pedig nem véletlen. És  télen is, csak vigyázzunk arra, hogy milyen hallisztet és
        hogy miért? Mert tápláló és könnyen emészthető. Ma-   milyen halolajat használunk az alapkeverék elkészítésé-
        ximális nyereség, minimális fáradtság! Hogyan tud egy  nél. Merem állítani, - és ezt nemcsak én teszem -, hogy
        pontyhorgász, e lárvához hasonló tápértékű és könnyen  a hideg vízben a megfelelően elkészített halliszt alapú
                                                              bojli jobban „muzsikál”, több halat fog, mint az egyszerű

          Télvíz idején is, minden                            madáreledel alapú bojli. A komplex hallisztek, mint pél-
          zokszó nélkül asztalhoz                             dául az S Mix All Seasons a Nutrabaits-tól, a Red Herring
          fárad a ponty                                       a Solar-tól, vagy a Mainline által piacra dobott aktív ke-
                                                              verékek, minden télen eredményesen használhatók. Az
                                                              eredmények magukért beszélnek!
                                                                A  ponty  az  ételemésztésre  nem  szán  túl  sok  időt,
                                                              mivel emésztőszervei között nem találunk olyat, hogy
                                                              gyomor. Éppen ezért, ha egy könnyen összeroppantható
                                                              és nem túl kemény állagú bojlit tudunk felkínálni neki,
                                                              akkor azt gyorsabban meg tudja emészteni. Ezzel nem-
                                                              hogy ártunk, hanem éppen hogy segítünk neki. Mecha-
     pontyhorgászat www.horgaszkalandok.hu
                                                              nikai szempontból nézve sok horgász úgy gondolja, hogy
                                                              egy bojli akkor jó, ha az könnyen be tud jutni a ponty
                                                              emésztőszervébe, azonban ha ez bojli túl kemény, akkor
                                                              a ponty nehezen tudja összeroppantani és így kevésbé
                                                              lesz jól emészthető. Tehát mechanikai szempontból néz-
                                                              ve az a jó bojli, amelyet a ponty minden nehézség nélkül
                                                              el tud ropogtatni, éppen ezért a madáreledelek (CLO,
                                                              Meggablend, Nectarblend, Red Factor és mások) elen-
                                                              gedhetetlen összetevői bármelyik könnyen emészthető
                                                              keveréknek.
                                                                Fontos  előrelépést  és  fejlődést  jelentett  az  oldó-
                                                              dó-bojlik megjelenése a piacon. Az elnevezés nem egé-
                                                              szen pontos, mivel a bojli egy főtt anyagot jelent, viszont
                                                              ezeket az oldódó-bojlikat nem főzik. Semmi baj, hiszen
                                                              annyira hasonlítanak a főzött társaikra, hogy nyugodtan
          Ha jó a csali van                                   nevezhetjük így is őket.
          eredmény is                                           Az emészthetőség terén, a pelleteken kívül, nem is-
                                                              merek más olyan csalit, amely felvenné a versenyt az
                                                              oldódó bojlival. Összetételük nem kemény, inkább ru-
        emészthető csalit előállítani? A megoldás a tápláló és  galmasnak  mondható.  Ugyanolyan  keverékből  készül-
        könnyen emészthető lisztfélék használatában rejlik, mint  nek, mint a hagyományos bojlik, csak tojás helyett egy
        például  az  enzimekkel  előkezelt  hallisztek,  (mondhat- instant  (oldódó)  kötőanyagot  használnak.  Az  én  ked-
        juk úgyis, hogy előemésztett), amelyek emészthetőség  venc kötőanyagom egy saját készítésű kukorica kivonat,
        szempontjából majdnem 100%-ak. Ezek tápértéke két- melynek két fontos alkotóeleme van: egy energiaforrás,
        szer nagyobb, mint a hagyományos liszteké, ezért fele- amely a lehető legegyszerűbben van tálalva és a ponty
        annyi energia felhasználása mellett, a ponty dupla nye- is könnyen emészti, a másik alkotóelem egy természe-
        reséget kap.                                          tes emulgeáló szer, amely az olajokat segíti a vízzel való
           Halliszt  télen?  Hogyan?  Nem  azt  tanultuk  a  ponty-  keveredésben. Amint látják, kötőanyagom segítségével
        horgászat  magas  iskolájában,  hogy  a  hideg  évszakban  két  olyan  fontos  problémát  oldottam  meg,  amelyek
        kerülni kell a halliszt alapú keverékek használatát?  So- döntően befolyásolják a hidegvízi etetőanyagok haté-
        kan úgy tartják, hogy a hideg vízben a halliszt lelassítja  konyságát. Az oldódó bojlikkal, a hideg vizekben alkal-
        a folyékony vonzóanyagok elterjedését. Ezt a jelenséget  mazott  etetőanyagok  problémája,  majdnem  teljesen
        azzal magyarázzák, hogy a hallisztből kicsapódó olajok  kiküszöbölődik.

    24
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29