Page 16 - februar
P. 16

Bojlis halak











































     pontyhorgászat www.horgaszkalandok.hu






















        Akik  azt  hiszik,  hogy  bojlival  csak  a  pontyokat  mérete elég nagy, és a tápláléka hasonló a pontyéhoz.
        lehet,  hajkurászni  és  kifogni,  azok  tévednek.  A méretekről csak annyit: egy nagy keszegnek nincs
        Mégpedig nagyon! A bojlizás, amely a ponty éle-       olyan méretű szájnyílása, mint egy pontynak, de ezt a
        lem-felvételi mechanizmusára (is) épülő sziszté-      bojli és természetesen a horog méretével kompenzál-
        ma – a harmonikaszerűen nyíló száj – nem csak  hatjuk.
        pontyra vethető be eredményesen. Rendszere-             Nem szabad figyelmen kívül hagyni: a hajszálra nem
        sen – s persze szabályosan – foghatók vele szin-      csak bojlit fűzhetünk. Bármilyen szemes csalit, akármi-
        te az összes békés halfaj öreg példányai, sőt van  lyen méretben felhasználhatunk. Ez a tény pedig fo-
        olyan  folyóvízi  hal  is,  amelynek  horgászatában  kozottan alkalmassá teszi a hajszálas módszert a más
        a bojlizás hozhat a jövőben igazi áttörést. Aztán  fajtájú halak horgászatára is.
        akad olyan ragadozó is, amelyik szintén gyakran         Talán  kezdjük  a  legkisebb  méretűekkel:  bodorka,
        elcsábul a bojlitól.                                  vörösszárnyú. Sajnos nem nőnek többkilós méretűre,
                                                              ezért igen ritkán foghatók bojlival. Fogásuk mégsem
        A kezdetekben leginkább az amur volt az a halfaj, ame-  lehetetlen,  de  a  felszerelés  persze  korántsem  a  ha-
        lyik a bojlizás „járulékhalaként” a leggyakrabban jelent-  gyományos  bojlizós  cucc.  Ezekre  a  fajokra  leginkább
        kezett. Mára már ott tartunk, hogy a legkönnyebben  egy waggler úszós felszerelés való, 10-12-es hajszálas
        bojlival foghatjuk meg a legtöbb és legnagyobb amurt.  horogmérettel szerelve. Saját tapasztalatomból tudok
        De  minden  olyan  halfajra  bevethetjük,  amelynek  a  idézni: általában compózás közben szoktam őket fogni,

    16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21