Page 19 - Demo
P. 19


                                    Sz%u00e1mos hazai horg%u00e1sz sz%u00e1m%u00e1ra csakis egyetlen egy f%u00e9le bojli l%u00e9tezik: az, amit a horg%u00e1szboltban tud megv%u00e1s%u00e1rolni. Ezek a kereskedelemben kaphat%u00f3 bojlik v%u00f6dr%u00f6kbe vagy zacsk%u00f3kba csomagolva ker%u00fclnek forgalomba, k%u00f6nnyed%u00e9n sz%u00e1ll%u00edthat%u00f3k %u00e9s %u00e9vekig eltarthat%u00f3k. Val%u00f3sz%u00edn%u0171, ha ezek a friss goly%u00f3csk%u00e1k helyett a horg%u00e1szoknak fagyasztott vagy sz%u00e1r%u00edtott bojlikat kellene v%u00e1s%u00e1rolniuk, %u00e9ppen %u00fagy visszautas%u00edtan%u00e1k %u0151ket, mint a sz%u00e1r%u00edtott vagy a fagyasztott h%u00fast, hiszen azt gondolj%u00e1k, hogy kiz%u00e1r%u00f3lag csakis a friss h%u00fas j%u00f3 a s%u00fclt elk%u00e9sz%u00edt%u00e9s%u00e9hez. A pontyoknak azonban k%u00fcl%u00f6nleges %u00edzl%u00e9s%u00fck van. Lehet, hogy kedvenceink egyes esetekben sokkal vonz%u00f3bbnak tal%u00e1lj%u00e1k a fagyasztott vagy a sz%u00e1r%u00edtott bojlikb%u00f3l k%u00e9sz%u00fclt %u201es%u00fcltet%u201d.E cikk meg%u00edr%u00e1s%u00e1nak %u00f6tlet%u00e9t egy horg%u00e1szbolt tulajdonos bar%u00e1tom %u00fcltette a fejembe. Ugyanis megpr%u00f3b%u00e1lt a megszokott bojlikon k%u00edv%u00fcl, sz%u00e1r%u00edtott goly%u00f3csk%u00e1kat is %u00e9rt%u00e9kes%u00edteni %u00fczlet%u00e9ben. Az %u00e1ltala %u00e1rult bojlik neves c%u00e9gek term%u00e9kei voltak, k%u00fclf%u00f6ld%u00f6n a legkeresettebb bojlik k%u00f6z%u00e9 tartoztak, m%u00e9gis a hazai v%u00e1s%u00e1rl%u00f3k elker%u00fclt%u00e9k %u0151ket. %u00c9s mi%u00e9rt t%u00f6rt%u00e9nt ez %u00edgy? Mert kor%u00e1bban m%u00e9g soha nem tal%u00e1lkoztak k%u0151kem%u00e9ny bojlikkal! Ez%u00e9rt nem tal%u00e1lt%u00e1k vonz%u00f3nak. Tov%u00e1bb%u00e1 term%u00e9szetesen hi%u00e1nyzott a sz%u00e9p csomagol%u00e1suk is, ugyanis a sz%u00e1r%u00edtott bojlikat nem forgalmazz%u00e1k csomagolva. Egyszer%u0171 inform%u00e1ci%u00f3hi%u00e1ny. Innen ad%u00f3dik a k%u00e9rd%u00e9s is: tart%u00f3s%u00edt%u00e1s szempontj%u00e1b%u00f3l, hogyan oszt%u00e1lyozhatjuk a bojlikat? A v%u00e1lasz, a bojlik h%u00e1romf%u00e9lek%u00e9ppen t%u00e1rolhat%u00f3k: fagyasztva, sz%u00e1r%u00edtva %u00e9s frissen (tart%u00f3s%u00edt%u00f3szerek hozz%u00e1ad%u00e1s%u00e1val). Mindegyiknek megvan a maga el%u0151nye.1. FAGYASZTOTT BOJLIK. T%u00e9telezz%u00fck fel, hogy a bojligoly%u00f3csk%u00e1kat magunk k%u00e9sz%u00edtett%u00fck el. Megf%u0151zt%u00fck, kiszedegett%u00fck a v%u00edzb%u0151l, hagytuk n%u00e9h%u00e1ny %u00f3r%u00e1t sz%u00e1radni %u0151ket, betett%u00fck egy zacsk%u00f3ba, ell%u00e1ttuk egy c%u00edmk%u00e9vel, amelyen szerepel a bojli milyens%u00e9ge %u00e9s gy%u00e1rt%u00e1si ideje %u00e9s a v%u00e9g%u00e9n behelyezt%u00fck a fagyaszt%u00f3ba. Csak a horg%u00e1szat el%u0151tt vessz%u00fck ki onnan. A t%u00f3partra %u00e9rkez%u00e9s%u00fcnkig kiss%u00e9 kiolvadnak. Azonnal haszn%u00e1lhat%u00f3k, nem kell megv%u00e1rnunk, hogy teljesen kiolvadjanak. Tapasztalni fogjuk, hogy a teljesen friss bojli erej%u00e9vel fogj%u00e1k vonzani a pontyokat. A fagyaszt%u00e1s sor%u00e1n a bojliban tal%u00e1lhat%u00f3 v%u00edz t%u00e9rfogata megn%u0151, ez%u00e9rt a goly%u00f3csk%u00e1k k%u00e9rg%u00e9n reped%u00e9sek jelennek meg, ennek ellen%u00e9re egyben maradnak. Ezek a reped%u00e9sek nem t%u0171nnek el a kiolvad%u00e1ssal egy%u00fctt, %u00e9ppen ez%u00e9rt a kiolvasztott goly%u00f3csk%u00e1k szerkezete sokkal puh%u00e1bb lesz, mint fagyaszt%u00e1s el%u0151tt. A sz%u00e1mtalan fagyaszt%u00e1si k%u00eds%u00e9rlet azt igazolta, hogy a hirtelen fagyaszt%u00e1s nyom%u00e1n csak apr%u00f3cska j%u00e9grist%u00e1lyok keletkeznek a goly%u00f3csk%u00e1kban, m%u00edg a lass%u00fa fagyaszt%u00e1s folyam%u00e1n ezek a j%u00e9gkrist%u00e1lyok nagyobbak lesznek. Az apr%u00f3 j%u00e9gkrist%u00e1lyok sokkal kev%u00e9sb%u00e9 fogj%u00e1k kiolvad%u00e1skor fellaz%u00edtani a bojlink szerkezet%u00e9t, mint a nagyok. Ez%u00e9rt el%u0151ny%u00f6sebb a bojlikat gyorsan lefagyasztani! Vigy%u00e1zzunk azonban, hogy ne tegy%u00fcnk egyszerre sok goly%u00f3csk%u00e1t a fagyaszt%u00f3ba, mert ebben az esetben a lass%u00fa fagy%u00e1s elker%u00fclhetetlenn%u00e9 v%u00e1lik!Egy m%u00e1sik probl%u00e9ma a kiolvaszt%u00e1sn%u00e1l jelentkezik. Ekkor ugyanis csalink fokozottan roml%u00e9konny%u00e1 v%u00e1lik, %u00e9ppen ez%u00e9rt haszn%u00e1ljunk egy fagyaszt%u00f3l%u00e1d%u00e1t a t%u00e1rol%u00e1sukhoz. Sokan azt aj%u00e1nlj%u00e1k, hogy haszn%u00e1ljuk fel a csalinkat a kiolvaszt%u00e1st k%u00f6vet%u0151 els%u0151 24 %u00f3r%u00e1ban. A fagyasztott bojlik ide%u00e1lis csalik a r%u00f6vid horg%u00e1szt%u00far%u00e1kra. Ha a horg%u00e1szat v%u00e9gezt%u00e9vel f%u00f6l%u00f6sleges csalink marad meg, dobjuk be etet%u0151k%u00e9nt. Semmik%u00e9ppen ne fagyasszuk le ism%u00e9t, ak%u00e1rmilyen j%u00f3l is n%u00e9z ki!A fagyasztott bojlik %u00e9lettartama korl%u00e1tozott, ak%u00e1rcsak a fagyasztott %u00e9lelmiszerek%u00e9. Bojliajinkat a m%u00e9lyh%u0171t%u0151ben nem szabad 12 h%u00f3napn%u00e1l tov%u00e1bb t%u00e1rolni, ez k%u00fcl%u00f6n%u00f6sen igaz a magas t%u00e1p%u00e9rt%u00e9k%u0171 bojlikra. A t%u00e9li h%u00f3napokban, amikor a pontyhorg%u00e1szat sz%u00fcnetel k%u00e9sz%u00edthet%u00fcnk egy el%u00e9gs%u00e9ges tartal%u00e9kot eg%u00e9sz ny%u00e1rra, de vigy%u00e1zzunk, a hosszabb t%u00e1rol%u00e1si id%u0151 miatt az alkot%u00f3elemek t%u00f6nkremennek, a bojli %u00edze %u00e9s is illata megv%u00e1ltozik.2. SZ%u00c1R%u00cdTOTT BOJLIK. T%u00e9telezz%u00fck fel %u00fajra, hogy saj%u00e1tk%u00e9sz%u00edt%u00e9s%u0171 bojlikkal horg%u00e1sznak. Ez%u00fattal viszont egy h%u00e9tre szeretn%u00e9nek ell%u00e1togatni a t%u00f3 partj%u00e1ra, ahol meleg van, ami miatt nem tudj%u00e1k t%u00e1rolni a fagyasztott csalikat. Ebben az esetben a megold%u00e1s a sz%u00e1r%u00edt%u00e1s. Ahelyett, hogy a fagyaszt%u00f3ba tenn%u00e9k, helyezz%u00e9k a megf%u0151tt bojlikat apr%u00f3 szem%u0171 h%u00e1l%u00f3b%u00f3l k%u00e9sz%u00fclt h%u00e1l%u00f3kba %u00e9s akassz%u00e1k fel %u0151ket olyan sz%u00e1raz helyre, ahol a h%u0151m%u00e9rs%u00e9klet %u00e1lland%u00f3. Figyeljenek arra, hogy a leveg%u0151 %u00e1tj%u00e1rhassa a h%u00e1l%u00f3kat. A horg%u00e1szcikk gy%u00e1rt%u00f3k k%u00e9sz%u00edtenek kimondottan erre a c%u00e9lra gy%u00e1rtott t%u00e1rol%u00f3 h%u00e1l%u00f3kat. Naponta egyszer %u00e9rdemes megr%u00e1zogatni a tart%u00f3kat, hogy a goly%u00f3csk%u00e1k egyenle19 pontyhorg%u00e1szatSz%u00e1raz bojlik
                                
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23