Page 11 - junius
P. 11

ugyanis előszeretettel menekül a hínárba, és a 0,16-os  konyhakész állapotba. A dolog külön érdekessége, hogy
        zsinórral szinte biztos, hogy nem tudjuk a partra húzni  kést csak egyszer kell használnom, amikor a sügér hátú-
        a többkilónyi hínárral „körített” sügeret. Amennyiben  szóját eltávolítom vele. Ezután a sügeret puszta kézzel
        viszont az akadókba való törését kitudjuk védeni, maga  villámgyorsan ki lehet „csomagolni” a bundájából. Ha
        a  fárasztás  –  a  finom  szerelés  ellenére  –  semmiféle  ilyen módon készítjük el a sügeret, garantáltan több le-
        gondot nem okozhat. A megakasztott sügér leginkább  gyet ütünk egy csapásra: a művelet egyszerű, gyors, és
        csak  jobbra-balra  oldalaz,  és  viszonylag  hamar  meg-  mivel nincsenek szanaszét pattogó pikkelyek, tiszta is.
        adja magát. A megakasztott sügér – már amennyiben  Ami pedig a nyúzás mellett szóló legfőbb érv: a hal bőre
        megfelelő  méretű  műcsalit  és  azon  nem  vasmacska  felett elhelyezkedő három védelmi rétegben (pikkelyek,
        nagyságú hármashorgokat használunk – a lehető leg-    pikkelytokok,  nyálkahártya)  felhalmozódott  szag-  és
        ritkább esetben szokott fárasztás közben lemaradni.   méreganyagoktól is egy csapásra megszabadulunk. Az
           A sügér igénytelen, sokat tűrő, cseppet sem oxigé-
        nigényes halfaj, ezért nagyon könnyen életben tartható.
        Erre a célra felhasználhatunk szinte bármilyen haltartó
        eszközt, szákot, vödröt, csalihalas kannát stb., a felkan-
        tározást és a szájbilincset azonban nem javaslom. A sü-
        gerek – ha a horog kiszabadításakor nem szenvednek
        komolyabb sérüléseket – a legigénytelenebb körülmé-
        nyek között is hosszú ideig életben fognak maradni.
           A sügér téma végleges lezárásaként hadd álljon itt
        végszóként  egy  igazi  érdekesség!  A  régebbi  sügeres
        szakirodalmakat olvasgatva gyakran el-elmosolygom
        magam, mikor arról esik szó, hogy a sügeret milyen
        rettenetesen  nehéz  tisztítani  (lepikkelyezni).  A  ré-
        ges-régi szakirodalmak azt ajánlották, hogy a sügeret
        pikkelyezés előtt mártsuk néhány másodpercre forrás-
        ban levő vízbe, a sügérpikkelyek ezután már viszonylag  említett három védelmi rétegből, az ott felgyülemlett
        könnyen eltávolíthatóak. A „szaktanácsok” adói ilyen-  szag- és méreganyagok az idők során ugyanis leszivárog-
        kor sajnálkozva hozzátették, hogy a forró vízbe mártás  nak a bőr hámrétegébe, majd az irharétegbe is. Ha ez
        mindenképpen levon valamennyit a sügérhús élvezeti  már megtörtént, pikkelyezéssel ezeket a nemkívánatos      sügérhorgászat
        értékéből, de hát sajnos nem lehet mit tenni…         anyagokat lehetetlen eltávolítani, de a nyúzással ezt a
           Pedig  dehogynem  lehet!  A  süllő  esetében  annak  problémát már alapjaiban ki is küszöböltük.
        idején már megbeszéltük, hogy a halnyúzás több szem-    Végül,  de  nem  utolsósorban  említést  érdemel  az
        pontból is mennyivel jobb megoldás, mint a pikkelyezés.  a tény is, hogy a sügérfélék kifejezetten vastag bőre
        Ez a megoldás a sügér esetében fokozottan igaz, mert  gasztronómiai  szempontokból  sem  különösebben
        a sügér a legkönnyebben és a leggyorsabban nyúzha-    gusztusos.
        tó hal. Egy sügeret kb. 50 mp alatt készítek el teljesen                                              Fté





































                                                                                                                   11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16