Page 11 - junius
P. 11
ugyanis előszeretettel menekül a hínárba, és a 0,16-os konyhakész állapotba. A dolog külön érdekessége, hogy
zsinórral szinte biztos, hogy nem tudjuk a partra húzni kést csak egyszer kell használnom, amikor a sügér hátú-
a többkilónyi hínárral „körített” sügeret. Amennyiben szóját eltávolítom vele. Ezután a sügeret puszta kézzel
viszont az akadókba való törését kitudjuk védeni, maga villámgyorsan ki lehet „csomagolni” a bundájából. Ha
a fárasztás – a finom szerelés ellenére – semmiféle ilyen módon készítjük el a sügeret, garantáltan több le-
gondot nem okozhat. A megakasztott sügér leginkább gyet ütünk egy csapásra: a művelet egyszerű, gyors, és
csak jobbra-balra oldalaz, és viszonylag hamar meg- mivel nincsenek szanaszét pattogó pikkelyek, tiszta is.
adja magát. A megakasztott sügér – már amennyiben Ami pedig a nyúzás mellett szóló legfőbb érv: a hal bőre
megfelelő méretű műcsalit és azon nem vasmacska felett elhelyezkedő három védelmi rétegben (pikkelyek,
nagyságú hármashorgokat használunk – a lehető leg- pikkelytokok, nyálkahártya) felhalmozódott szag- és
ritkább esetben szokott fárasztás közben lemaradni. méreganyagoktól is egy csapásra megszabadulunk. Az
A sügér igénytelen, sokat tűrő, cseppet sem oxigé-
nigényes halfaj, ezért nagyon könnyen életben tartható.
Erre a célra felhasználhatunk szinte bármilyen haltartó
eszközt, szákot, vödröt, csalihalas kannát stb., a felkan-
tározást és a szájbilincset azonban nem javaslom. A sü-
gerek – ha a horog kiszabadításakor nem szenvednek
komolyabb sérüléseket – a legigénytelenebb körülmé-
nyek között is hosszú ideig életben fognak maradni.
A sügér téma végleges lezárásaként hadd álljon itt
végszóként egy igazi érdekesség! A régebbi sügeres
szakirodalmakat olvasgatva gyakran el-elmosolygom
magam, mikor arról esik szó, hogy a sügeret milyen
rettenetesen nehéz tisztítani (lepikkelyezni). A ré-
ges-régi szakirodalmak azt ajánlották, hogy a sügeret
pikkelyezés előtt mártsuk néhány másodpercre forrás-
ban levő vízbe, a sügérpikkelyek ezután már viszonylag említett három védelmi rétegből, az ott felgyülemlett
könnyen eltávolíthatóak. A „szaktanácsok” adói ilyen- szag- és méreganyagok az idők során ugyanis leszivárog-
kor sajnálkozva hozzátették, hogy a forró vízbe mártás nak a bőr hámrétegébe, majd az irharétegbe is. Ha ez
mindenképpen levon valamennyit a sügérhús élvezeti már megtörtént, pikkelyezéssel ezeket a nemkívánatos sügérhorgászat
értékéből, de hát sajnos nem lehet mit tenni… anyagokat lehetetlen eltávolítani, de a nyúzással ezt a
Pedig dehogynem lehet! A süllő esetében annak problémát már alapjaiban ki is küszöböltük.
idején már megbeszéltük, hogy a halnyúzás több szem- Végül, de nem utolsósorban említést érdemel az
pontból is mennyivel jobb megoldás, mint a pikkelyezés. a tény is, hogy a sügérfélék kifejezetten vastag bőre
Ez a megoldás a sügér esetében fokozottan igaz, mert gasztronómiai szempontokból sem különösebben
a sügér a legkönnyebben és a leggyorsabban nyúzha- gusztusos.
tó hal. Egy sügeret kb. 50 mp alatt készítek el teljesen Fté
11