Page 30 - julius
P. 30

Roston sült ponty
         Roston sült ponty




                                 zöldségraguval,
                                 zöldségraguval,




        tejszínes laskagomba
        tejszínes laskagomba




                                                                 már                tással
                                                                 mártással

















     horgászgasztronómia   www.horgaszkalandok.hu
















                                        A pontynak a fejét, farkát levágjuk, félre tesszük, hiszen az ételünk elkészíté-
                                      séhez most nem lesz erre szükség, de később ezt egy jó halászléalaphoz használ-
                                     hatjuk.
                                       A pontyot 4-6 mm-ként beirdaljuk, és patkó szeletekre vágjuk. A szeletek mind-
                                   két oldalát halfűszerrel, sóval befűszerezzük.
                                     Az  átforrósított  boronatárcsára  rátesszük  a  bacon  szalonnát  és  egy  kis  zsírral
                                 meglocsoljuk. A kemény zöldségeket megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk. A sza-
                                lonna megpirítása után a halszeleteket tesszük a tárcsára, majd a kemény zöldségek
                               következnek, sárgarépa, padlizsán, fokhagyma, majd őrölt köménnyel megfűszerezzük,
                               fehérborral meglocsoljuk. A halpatkókat óvatosan megforgatjuk.
                                  Amikor elkészült a hal, sültes tálra tesszük. A zöldségekhez tesszük még a lilahagy-
                                mát, póréhagymát, az apróvágott tárkonyt, átforgatjuk, átsütjük és egy kis fehér borral
                                megint meglocsoljuk. A haltejet is megsüthetjük a tárcsán. A citrom karikákat is egy ki-
                                 csit átsütjük, átpároljuk. Legutoljára a padlizsánt következik. Ez után leszedjük a citro-
                                 mokat és az elkészült haltejet is. A zöldségeket még egy kis fehérborral meglocsoljuk,
                                 mikor elkészült tálba tesszük.

                                    TEJSZÍNES LASKAGOMBA MÁRTÁS KÉSZÍTÉSE:
                                     A mártás elkészítéséhez, 2 ek. zsíron a laskagombát átsütjük, megszórjuk összevá-
                                   gott tárkonnyal, majd megsózzuk, díszítéshez a paradicsomot is a tárcsára tesszük
                                   és átsütjük. A gombát tejszínnel meglocsoljuk, felforraljuk, őrölt köménnyel fűsze-
                                    rezzük. Majd az elkészült mártást tálba öntjük.

                                                                                            Jó étvágyat kívánunk!

    30
   25   26   27   28   29   30   31   32