Page 30 - julius
P. 30
Roston sült ponty
Roston sült ponty
zöldségraguval,
zöldségraguval,
tejszínes laskagomba
tejszínes laskagomba
már tással
mártással
horgászgasztronómia www.horgaszkalandok.hu
A pontynak a fejét, farkát levágjuk, félre tesszük, hiszen az ételünk elkészíté-
séhez most nem lesz erre szükség, de később ezt egy jó halászléalaphoz használ-
hatjuk.
A pontyot 4-6 mm-ként beirdaljuk, és patkó szeletekre vágjuk. A szeletek mind-
két oldalát halfűszerrel, sóval befűszerezzük.
Az átforrósított boronatárcsára rátesszük a bacon szalonnát és egy kis zsírral
meglocsoljuk. A kemény zöldségeket megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk. A sza-
lonna megpirítása után a halszeleteket tesszük a tárcsára, majd a kemény zöldségek
következnek, sárgarépa, padlizsán, fokhagyma, majd őrölt köménnyel megfűszerezzük,
fehérborral meglocsoljuk. A halpatkókat óvatosan megforgatjuk.
Amikor elkészült a hal, sültes tálra tesszük. A zöldségekhez tesszük még a lilahagy-
mát, póréhagymát, az apróvágott tárkonyt, átforgatjuk, átsütjük és egy kis fehér borral
megint meglocsoljuk. A haltejet is megsüthetjük a tárcsán. A citrom karikákat is egy ki-
csit átsütjük, átpároljuk. Legutoljára a padlizsánt következik. Ez után leszedjük a citro-
mokat és az elkészült haltejet is. A zöldségeket még egy kis fehérborral meglocsoljuk,
mikor elkészült tálba tesszük.
TEJSZÍNES LASKAGOMBA MÁRTÁS KÉSZÍTÉSE:
A mártás elkészítéséhez, 2 ek. zsíron a laskagombát átsütjük, megszórjuk összevá-
gott tárkonnyal, majd megsózzuk, díszítéshez a paradicsomot is a tárcsára tesszük
és átsütjük. A gombát tejszínnel meglocsoljuk, felforraljuk, őrölt köménnyel fűsze-
rezzük. Majd az elkészült mártást tálba öntjük.
Jó étvágyat kívánunk!
30