Page 31 - oktober
P. 31
Hideg süllô
párolva parajjal,
majonézes, hagymás
burgonyasalátával
horgászgasztronómia
A süllőfiléket szálkátlanítjuk, szerencsére nincs túl sok ebben a nemes
halban. Egy őzgerincformába áttetsző fóliát terítünk, de vigyázzunk,
hogy hőálló legyen. Az egyik filét a formába fektetjük, megsózzuk, majd
sűrű aszpikkal meglocsoljuk.
A leforrázott parajleveleket kevés fokhagymával, sóval, fehérborssal
ízesítjük és szépen elrendezve a formába fektetjük, megint aszpikot lo-
csolunk, és rátesszük a másik filét, majd a fóliát ráhajtjuk, szorosan lezár-
juk és 35 perc alatt gőzben kipároljuk.
Ezután hideg helyen lehűtjük, úgy, hogy le legyen nyomva a forma, így
nem lesz a rétegek között hézag. Tálalás előtt 1-2 nappal készítsük el, így
szebben lehet szeletelni.
Készítsünk egy póréhagymás majonézes burgonyasalátát hozzá:
Főtt burgonyát (kiflikrumpli) megtisztítunk, még melegen felszeletel-
jük, hozzáadjuk a szeletelt póréhagymát, majd a tejfellel elkevert ma-
jonézt sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük. Tálalásnál citrommal
és friss salátával díszítjük.
Jó étvágyat kíván:
Pálvölgyi István, séf
31