Page 12 - augusztus
P. 12
pontyhorgászat www.horgaszkalandok.hu
Mik azok az aktív bojlik?
Az „aktív” bojli kifejezést először Ken Townley emészthető anyagokat teszünk egy keverékbe, annál
vitte be a köztudatba. Az ötlet nagy karriert fu- jobban ízlik a pontynak. Az emésztést pedig bizonyos
tott be azonban sokan félreértették (vagy elég- enzimekkel lehet segíteni. Tudott dolog, hogy a fehérjék
telenül magyarázták), mivel egyszerűen össze- aminosavakból épülnek fel, amelyek peptidkötésekkel
tévesztették a hidratálással. Hallottam már olyan kapcsolódnak egymáshoz. Az enzimek feladata, hogy
horgászról, aki „aktiválta” a ready-made bojlikat, ezeket a peptidkötéseket felbontsák és aminosavakká
mások egyenesen a kukoricát „aktiválták”! A va- alakítsák át. Az aminosavak képviselik a fehérjék legegy-
lóságban nem minden boljit lehet aktívnak ne- szerűbb formáját, és ezeket az aminosavakat a ponty
vezni, a ready-made bojlikat NEM aktiválják és a könnyen le is bontja szervezetében.
kukorica szóba sem jöhet! Aktív bojliknak nevezzük azokat a bojlikat, amelyek
a benne található enzimek miatt aktiválódnak, segít-
A dolog nagyon bonyolult és alapvető tudományos isme- ve ezzel a ponty anyagcseréjét és a proteinek legjobb
retekre lenne szükség az etetőanyagokat illetően, hogy hasznosítását. Az „aktív” kifejezés alatt gyakorlatilag
ezeket elmagyarázzuk, azonban alapvetően így néznek az enzimek munkáját értjük. Az első cég, amely piacra
ki: a pontyoknak nagyon egyszerű az emésztőszervük dobta ezeket a bojlikat, az nem más mint a Mainline.
és az etetőanyagban található állati fehérjéket csak kis- Két híres keverékkel jelent meg a piacon, az egyik a
mértékben tudják megemészteni. Minél könnyebben Grange, a másik pedig az Active-8. Egy másik példa a
12 12